Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Jesper Schols - Druk met Jelte

7-5-2011


Jesper heeft veel te vertellen over Jelte, waar hij de afgelopen tijd veel mee te maken heeft gehad. Jesper is geboren in Goes, heeft twee broertjes en woont nu weer in Biddinghuizen. Drie jaar geleden heeft ie zijn heil gezocht in Zwolle voor zijn studie om daarna in Arnhem te gaan wonen. Hij werkte in een kinderdagverblijf. Zijn gevoel zei hem: “Dit is hem nog gewoon, prachtig werk”. Hij begon Biddinghuizen te missen en kwam terug voor de voetbal, de vrienden, ouders , broertjes. Nu werkt hij bij het Kinderdagverblijf ZIEZo te Lelystad.

Ik ben sinds juni 2010 betrokken geraakt bij het gebeuren rondom Jelte door mijn vriendin Laura. Laura was het oppasmeisje van Jelte Stronkhorst. Ze vroeg me de oproep te lezen voor vrijwilligers die willen helpen bij de Bibic therapie. We hebben er veel over gepraat en ik werd steeds enthousiaster. Ik gaf mezelf op als vrijwilliger. Ik werkte nog in Oosterbeek op een kinderdagverblijf bij kinderen van drie tot vier en bij de Buitenschoolse Opvang (BSO) voor kinderen van vier tot acht jaar. In het weekend kwam ik naar Biddinghuizen om nader kennis te maken. Dat verliep prima. Ik hielp elke zaterdag met de therapieën. Ik was er de hele dag; en uurtje therapie, een uurtje pauze. In de tussen uurtjes maakte ik steeds meer contact met de ander kinderen; Hessel (7jr)en Emma (12jr), zo ook met Cindy en Jan. Er ontstond een klik.

Begin september ging de familie naar Amerika voor de voortzetting van de therapieën aldaar. De zus van Cindy was mee om samen met haar voor Jelte te zorgen. Een net afgestudeerde PABO student gaf les aan de andere twee kinderen met medewerking van de wereldschool. Ze bleef vier maanden. Toen vroegen ze mij gedurende de maanden februari en maart haar plek over te nemen. Die kans greep ik met beide handen aan. Ik gaf mijn baan in Oosterbeek op en vertrok naar Amerika om les te geven aan Emma en Hessel. Daar heb ik geen spijt van. Het was een geweldige, leerzame tijd. Ik leerde er veel meer dan alleen het lesgeven. De therapie die Jelte in Amerika krijgt, is anders dan hier in Nederland. Jelte bedrijft daar topsport en dat werpt zijn vruchten af. Hopelijk kunnen we iets van deze therapie voortzetten in Nederland.

Ik zat in het vliegtuig; al terugdenkend had ik het gevoel dat ik het maximale eruit had gehaald. Ik voelde me echter dubbel. Ik was blij dat ik naar mijn vrienden en familie terug ging, maar het idee dat die hulp zo nodig is, maakte mijn terugkeer dubbel. Als ze terug komen, ga ik er mee door en ga bedenken hoe we dit kunnen realiseren.

Nu ben ik bezig met acties om geld in te zamelen. Afgelopen tijd heb ik een veilingsite opgezet, waarop veel betaalde voetbalclubs ballen en shirts hebben gedoneerd. Er is bv een Heerenveen shirt voor duizend euro weggegaan. De site is nu nog steeds actief. Alles wat er wordt verkocht en de biedingen zijn te volgen op de site voor Jelte: www.help-jelte.nl.

Momenteel ben ik bezig met een dvd actie, waarbij ik tweedehands dvd ’s inzamel en doorverkoop, bv bij de voorjaarsmarkt en op rommelmarkten. Ook schrijf ik eens per twee á drie weken de nieuwsbrief over Jelte.

Nu werk ik in Lelystad bij een kinderdagverblijf. In oktober jl. ben ik hier aangenomen. Het is soms best lastig om als man dit werk te doen, vooral omdat het de laatste tijd negatieve publiciteit heeft gehad. Ouders kwamen met de wens hun kind over te plaatsen naar een groep zonder een mannelijke, pedagogische medewerker. In mijn eerste dagen heb ik daar heel veel moeite mee gehad. Gelukkig hebben na een aantal weken de mensen mij leren kennen en laten hun kind met een gerust hart achter. Ik ben gek op kinderen en wel op een gezonde manier. Eerder heb ik jarenlang kinderen getraind op het voetbalveld naar ieders genoegen. Later ga ik SPH doen.

Biddinghuizen voor Jesper:
Gezelligheid, familie die hier allemaal woont, samenhorigheid en gaan voor het goede leef omgeving…net zoals we ons gezamenlijk inzetten voor Jelte. Mijn droom is om in de toekomst een zorgboerderij op te zetten, waar kinderen met een beperking een leuke dagbesteding kunnen hebben die ook veel voldoening geeft.

Wil je ook in de Biddinghuizen Actueel, mail naar hermaloohuis@chello.nl . Heb je een leuke baan, een reis gemaakt of iets anders wat bijzonder is, vertel het hier. Mensen zullen ervan genieten.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat