Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Anneke de Kuiper - Hou Biddinghuizen economisch gezond

3-1-2010


Anneke de Kuiper - Anneke is getrouwd met John en heeft een zoon, Rutger (10). Ze is opgegroeid in Sliedrecht en woont al 20 jaar in Biddinghuizen. Zo lang werkt ze ook al in het ziekenhuis te Lelystad als röntgenlaborant. Anneke pleit ervoor dat iedereen zijn boodschappen in Biddinghuizen doet, om het dorpeconomisch gezond te houden.

Ik ben heel blij dat de crisis bij de IJsselmeerziekenhuizen voorbij is en dat MC Zuiderzee weer goed aangeschreven staat. De spanning is gelukkig weg. In Dronten is een polikliniek gekomen; MC Dronten in Dronten West. Hier wordt goed samengewerkt tussen St. Jansdal uit Harderwijk en MC Zuiderzee uit Lelystad. Dit is een goede zaak. Het scheelt weer een extra ritje de polder uit.

Naast mijn werk ben ik jarenlang actief geweest voor de Speelotheek. Ik regelde ook de collectes voor Jantje Beton. Een groot deel van de opbrengst is namelijk voor de Speelotheek zelf. Het uitlenen van speelgoed is een prachtig initiatief. Ik maakte er vroeger, toen Rutger kleiner was dankbaar gebruik van. We hebben er veel woensdagmiddagen doorgebracht. Ik hoop dat het nog lang hier blijft en er veel mensen gebruik van maken. Een lidmaatschap kost tenslotte maar € 15,- per jaar. Daarvoor kun je het hele jaar speelgoed lenen en uitproberen. Tip voor opa’s en oma’s: heel handig om speelgoed in huis te halen als de kleinkinderen een paar dagen komen logeren.

Rutger bezocht als kleuter samen met zijn klas een extra georganiseerde judoles onder schooltijd. Hij kwam heel enthousiast thuis en is meteen lid geworden. Ik bracht hem naar de les. Toen begon het bij mij ook weer te kriebelen. Ik heb als puber gejudood van mijn tiende tot twintigste jaar en haalde mijn blauwe band. Ik zag dat er een leuke seniorenclub was en ben toen ook lid geworden. Na een blessure ben ik vorig jaar gestopt met actief judoën. Ik ben niet met de club gestopt. Ik zit in de examen- en wedstrijdcommissie (wedstrijden in Biddinghuizen, Swifterbant en Dronten). Ook ben ik vertrouwenspersoon. Dit biedt de mogelijkheid aan de leden van BAS-JUDO met mij in vertrouwen te praten over die persoonlijke belevingen binnen de club, waar ze niet goed raad mee weten. Schroom niet om me aan te spreken als je iets dwars zit. Het blijft vertrouwelijk. Alleen als iets uitgesproken wordt kan er iets aan gedaan worden.

Nu ik zelf niet meer actief judo, ben ik veel te vinden op de sportschool: Joy4life. Ik doe mee aan bodypump, bobybalance en zumba. Ik vind het er heel gezellig. De sfeer is heel goed.


Wat betekent Biddinghuizen voor Anneke?
Ik doe al mijn boodschappen zoveel mogelijk op de fiets in Biddinghuizen. Het zou mooi zijn als veel meer mensen dat zouden doen. Voordat ik naar Dronten ga, denk ik erover na of ik het ook hier kan kopen. Ik hoop dat ik er op deze manier aan mee werk dat Biddinghuizen een dorp wordt, waarin alle winkelruimten verhuurd zijn, het nog gezelliger winkelen wordt en er meer te koop is. Misschien komt er wel een Wibra of een Zeeman. Een Scapino zou ook niet gek zijn. Bijkomend voordeel: dan hoef ik ook niet de benzinekosten naar Dronten te betalen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat