Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Filia Koole - Recalcitrant, met zachte kanten

6-3-2010


Filia Koole is getrouwd met Erwin en heeft een dochter van 9 jaar; Samirah. Ze is geboren in Paramaribo, Suriname en woont al sinds haar negende in Nederland: eerst in Utrecht, Maarssen en sinds 1996 in Biddinghuizen. Hier wilde ze drie dingen bereiken: haar rijbewijs halen, zwemmen en fietsen. Maar daar blijft het niet bij.

Sporten is echt mijn ding. Op de lagere school zat ik in het meisjes voetbalteam.Tot mijn negentiende jaar deed ik aan karate en ging tot de bruine band. Momenteel volg ik de Zumba lessen bij joy4life, volg ik ook nog yogalessen en wandel ik elke dag een uur. Karate heb ik doorgegeven aan Samirah. Zij zit er al twee jaar op en leert hierdoor zichzelf te verweren.
Op mijn tweeëndertigste ben ik getrouwd met Erwin, die net als mijn vrienden, dacht bij mij lekker Surinaams te kunnen eten. Nou, mooi niet. Ik hou van de Hollandse pot; lekkere stamppotten en zuurkool. Ik pas niet goed in een rollenpatroon. In Suriname doen we alles met zijn allen, zoals gezellig grote feesten houden. Nou, ik pas hier wel eens voor. Ik ben een recalcitrante vrouw met zachte kanten.
Ik heb verschillende dingen aangepakt: ben reisleidster geweest en doktersassistente, maar heb de studie niet afgemaakt. Bij ons thuis zijn verscheidene mensen in de medische wereld werkzaam. Ik ben in Lelystad gaan werken bij Boschhuis; de Schelp. In 2007 wilde ik iets anders gaan doen. Ik nam ontslag en ging nadenken wat ik zou willen doen. Ik ben niet meer aan het rebelleren, heb de rust nu.
In de Surinaamse cultuur worden baby’s lekker gemasseerd. Dit heeft me op de gedachten gebracht het hier ook door te geven. Ik heb er een versnelde opleiding voor gevolgd; ben twee keer per maand naar Den Haag gereisd en heb mijn diploma in 2008 gehaald. Ook heb ik me verdiept in anatomie, spirituele pedagogiek, voetreflex, aromatherapie en fysiologie. Een cursus intuïtieve ontwikkeling sloot aan bij de babymassage. Hiermee leer ik moeders met baby’s bij hun eigen gevoel te blijven en zich af te stemmen op hun kind, bewust met de aandacht bij het kind te blijven. Bewustwording is belangrijk, praten met veel mensen helpt daarbij. Ik geef ook klassieke massage voor volwassenen en zwangerschapsmassage.
Op 5 maart hebben wij Wereld Vrouwendag gevierd in de Voorhof. Vrouwen mochten zich hier presenteren met hun eigen bedrijf of cursussen en workshops geven.
Ik ben gevraagd om mee te helpen met de organisatie samen met Francisca en Karin. Karin heeft samen met Gerda een webwinkel - Again4kids- (kindermeubels en accessoires) en Francisca is binnenhuisarchitect (Broekhuis Styling). Iedereen kon zo binnenlopen. Het gaf een goed overzicht van wat er zich allemaal afspeelt in Biddinghuizen. Het netwerken is goed voor je bedrijf.

Wat betekent Biddinghuizen voor Filia?
Ik merk dat de sociale controle hier veel groter is dan in de grote stad. Dat heeft voor- en nadelen. Hier heb je meer contact met de mensen. Er mogen meer winkels komen. Ik vind het fijn dat de winkels langer open zijn. De bushalte mag wel verdwijnen voor ons huis aan de Dreef; er liggen vaak fietsen op het gras en als de bus stationair draait worden we er ’s morgens vroeg wakker door.
Slogan voor Biddinghuizen: niet roepen, maar doen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat