Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Rianne Stuut - Geen Kiwi

10-7-2010


‘Waarom ga je niet met me mee naar Nieuw Zeeland?’vroeg Yorinde Klopman vorig jaar aan haar vriendin Rianne Stuut. Beide meiden hadden hun opleiding nog niet af, maar Yorinde heeft familie Down Under wonen en wilde niets liever dan een paar maanden aan het zuidelijk halfrond kijken.

Rianne moest over dat voorstel wel even nadenken. Met name over het feit of ze er tegen zou kunnen als ze heimwee zou krijgen. Want dertig uur vliegen…. Dan ben je zomaar niet weer thuis.

Rianne: Ik weet het nog goed. We zaten samen bij ons in de achtertuin en waren het eigenlijk snel eens. Ondanks het feit dat ik nog nooit echt ver van huis was geweest, zou ik naar Nieuw Zeeland gaan! Mijn moeder schrok wel even toen ik onze plannen kenbaar maakte, maar reageerde niet meteen afwijzend. Als je daar maar niet verliefd wordt en aan een Kiwi blijft hangen, want dan ben ik mijn dochter kwijt, zei ze. (Mensen uit Nieuw Zeeland worden ook wel Kiwi’s genoemd). Ook mijn vader moest wel even slikken, geloof ik. Maar ook hij vond het wel goed.

Na een paar maanden hard werken en veel sparen werden de plannen realiteit en werden we door de familie van Yorinde opgehaald van het vliegveld. Van de reis van de luchthaven naar hun huis heb ik niets meegemaakt, want ik was zo moe, dat ik de hele weg geslapen heb. Nieuw Zeeland is een adembenemend mooi land. Ieder half uur lijk je weer in een ander landschap aangekomen te zijn. Op de heuvels heb je prachtige uitzichten.

Natuurlijk was het niet alleen maar feest. We moesten ook werken om geld te verdienen. We hebben ondermeer fruit gesorteerd en inpakwerk gedaan. Misschien niet het aller-leukste werk, maar het contact met de mensen daar was fantastisch. We waren daar toch buitenlanders, maar iedereen was even gastvrij voor ons. En ontzettend behulpzaam! Wat gastvrijheid betreft kunnen wij Nederlanders nog heel erg veel leren, weet ik nu. Ik was nooit echt slecht in Engels, maar een paar maanden elke dag Engels spreken heeft veel meer effect dan al die lessen op school. Dat vind ik ook fijn, dat ik nu echt goed Engels spreek.

We hebben natuurlijk ook de tijd genomen om rond te reizen en zijn zelfs nog drie weken in Australië geweest. Als Backpacker kom je met allerlei mensen in aanraking. Ook met mensen met wie je in eerste instantie geen contact zou zoeken. Wat ik geleerd heb is niet meer zo snel te oordelen over mensen. Want juist in de backpacker hotels hebben we heel vriendelijke leuke mensen ontmoet.

Nu ik weer terug ben in Biddinghuizen, wil ik eigenlijk zo snel mogelijk weer weg. Maar ik moet eerst mijn school afmaken. Daarna zie ik verder. Zeker is dat ik nog veel meer van de wereld ga bekijken. Van heimwee is geen sprake geweest. Het is allemaal hartstikke goed gegaan gelukkig. Ik heb zoveel leuke dingen meegemaakt.

Terug in het dorp, valt des te meer op dat de sociale controle in Biddinghuizen groot is. In Nieuw Zeeland kende niemand ons. Je bent daar anoniem en voelt je daardoor heel vrij. Hier in het dorp kent iedereen je, maar dat heeft ook zo z’n voordelen. Of ik verliefd geworden ben tijdens mijn reis? Ja zeker. Op Nieuw Zeeland.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat