Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jan Buiten - Schilder Jan Buiten

14-7-2007


Jan Buiten, geboren in 1965 te Biddinghuizen, nu woonachtig in Dronten.

Ik ben een van de eerste kinderen die geboren zijn in Biddinghuizen. In 1965 zag ik het levenslicht aan de Voor. De eerstgeborene in Biddinghuizen, Jan Jansen, is maar een jaartje ouder dan ik. Het dorp was nog in aanbouw, maar als kind besef je dat niet. Je wist gewoon niet beter. Er was nog bijna niets in die tijd, alles moest nog gebouwd of opgericht worden.

Als kind had ik de ziekte van Perthes en daarom zat ik in een rolstoel. Ik zat op de Akkerwinde en weet nog goed dat alle kinderen die destijds in de zesde klas zaten mij een week lang van huis naar school moesten brengen en weer terug. Mijn grote hobby, vissen, kon ik ondanks die rolstoel nog goed uitoefenen. Men parkeerde mij op het bruggetje bij en eiland en ik werd later weer opgehaald. Gelukkig is de ziekte overgegaan en heb ik er nu helemaal geen last meer van.

Na mijn middelbare schooltijd heb ik tien jaar bij Kraaikamp gewerkt. Later ben ik met een compagnon mijn eigen caravanbouwbedrijf in Dronten begonnen. Dat is de tevens de reden dat ik naar Dronten verhuisd ben, na drieëndertig jaar in Biddinghuizen gewoond te hebben.
Wonen in Dronten heeft ook zo z’n voordelen. Alle voorzieningen zijn daar binnen handbereik; winkels, een overdekt zwembad, sportclubs voor de kinderen. Het feit dat er wat minder sociale controle is dan in Biddinghuizen vind ik ook niet verkeerd. We wonen met heel veel plezier aan de Peseta, in Dronten West.
Uiteindelijk ben ik uit het gezamenlijke bedrijf gestapt om helemaal voor mezelf te beginnen als schilder. Vrijwel elke dag kom ik voor mijn werk in Biddinghuizen. Ik ken er natuurlijk veel mensen en veel mensen kennen mij en dat schept toch een band. Ik doe veel schilderwerk bij boerderijen, particulieren en bedrijven.

Zou je in Biddinghuizen willen wonen?
Om heel eerlijk te zijn, mis ik sommige dingen uit Biddinghuizen wel. De prachtige visstekjes bij het kanaal bijvoorbeeld en het mooie dorpsbos. Dat heeft Dronten niet. Je kunt in Biddinghuizen heel leuk om het dorp heen lopen. Het Veluwestrand op fietsafstand, mis ik ook wel. Als we brood over hebben, dan gaat dat naar de Scharrelberg en niet naar het dierenpark in Dronten. Ik vind het nu eenmaal een veel mooier dierenpark en omdat mijn ouders in Biddinghuizen wonen kom ik er toch regelmatig. Wie weet kom ik ooit nog terug naar Biddinghuizen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat