Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Wies Borm - De hele polder door

8-1-2011


Wies is geboren in de Noordoostpolder, is getrouwd met Cobi van der Wal, eigenaresse van “de Meermin dames mode” in Dronten. Samen hebben ze twee kinderen: Kimberley, studerend in Breda en Rowdy, studerend in Leeuwarden.Wies is tegenwoordig akkerbouwer op een boerderij aan de Vlotgrasweg te Lelystad. Hiervoor woonden ze op een boerderij bij Swifterbant.

Toen de kinderen klein waren, hebben ze zelf gekozen voor een school in Biddinghuizen en jawel bij Leo Schrijer. Hiervoor kozen zij, omdat ze een veel beter gevoel hadden bij dit leuke dorp dan bij Lelystad. En wij ook. Dit heeft tot gevolg dat we met alles gefocust zijn op Biddinghuizen. Door de kinderen kregen we al snel contact in het dorp. Cobi ging in het bestuur van de peuterspeelzaal. Rowdy ging bij BAS-voetbal keepen en ik werd scheidsrechter.

Van mijn zeventiende tot mijn vijfentwintigste jaar was ik aangesloten bij “jongeren19 NU”. Daar speelde ik mee in het cabaret. Dat vond ik geweldig. Later ben ik gaan regisseren. Ook sloot ik me aan bij de toneelvereniging van Swifterbant; daar heb ik een aantal jaren toneel gespeeld. Toen er even geen regisseur was, nam ik het stokje over. Een paar jaar later werd ik gevraagd of hij “Scrootch” wilde regisseren bij “De Wingerd”. Zo raakte ik steeds meer vertrouwd met regisseren. Mijn laatste project was “Thomasvaer en Pieternel” in 2010. Dat heb ik met veel plezier gedaan. “Het leukst van het regisseren is om mensen zover te krijgen dat ze iets doen, waarvan ze bij voorbaat zeggen: dat kan ik niet of dat durf ik niet. Als ze het dan uiteindelijk toch doen, put ik daar mijn voldoening uit. Geweldig toch, hoe trots ze dan zijn, dat ze het toch maar gedaan hebben”.

Verder zijn motorrijden, jagen en skiën met het gezin favoriete bezigheden. Ieder jaar probeer ik te gaan jagen in Duitsland op varkens en grof wild. In Nederland zit ik in een jachtcombinatie met twee vrienden waar we samen met de jachthonden jagen op duiven, eenden en alles wat verder volgens de jachtwet bejaagd mag worden. Alles wat ik schiet, slacht ik zelf, eet ik vervolgens op of geef ik weg. Het vlees bereiden is ook iets wat ik met heel veel plezier doe.

Op mijn bedrijf zaai/poot ik aardappelen, suikerbieten, tarwe, knoflook, uien, spruiten, wortelpeterselie en snackpeen. De knoflook die ik teel is voor de versteelt. Om 4 uur `s ochtends wordt dit geoogst om vervolgens zo snel mogelijk naar de winkels te worden getransporteerd.

Biddinghuizen is een dorp waar ik altijd met veel plezier ben.. School en sport hebben hele fijne en warme contacten opgeleverd in dit mooie dorp. Ik vind het wel erg jammer dat er voor de jeugd erg weinig te beleven is en dat er erg vaak dingen vernield worden.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat