Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Karel Mathijs - Een heel veelzijdige boswachter - opzichter

11-2-2012


Hij is geboren in december 1950 te Badhoevedorp, als oudste van twee kinderen. Zijn vader heeft gewerkt op verschillende vestigingen van de vliegtuigbouwer Fokker, zodat hij in diverse plaatsen in de Randstad heeft gewoond, waaronder ’s - Gravezande als laatste woonplaats. Hierna ging hij op voor zijn militaire dienstplicht in het ‘t- Harde en werd vrachtwagenchauffeur.

Anke heb ik ontmoet in 1974 op de familie boerderij, waar mijn nicht woonde. Zij is nog steeds bevriend met Anke. Is het toeval? Ik ontmoette haar op dezelfde boerderij, waar mijn vader mijn moeder heeft ontmoet. Mijn vader heeft tijdens de tweede wereldoorlog ondergedoken gezeten in Everdingen. Hij was niet van plan om voor de Duitsers te gaan werken. 

Na mijn diensttijd heb ik een jaar op kamers gewoond in Utrecht, ben omstreeks die periode getrouwd en heb met wat mazzel een flatwoning in Overvecht aldaar gekregen. Samen wonen wilden we wel, maar werd destijds uit kerkelijk oogpunt moeilijk geaccepteerd. Veel mensen vragen ons of we kinderen hebben. Tot ons verdriet is dat niet gelukt. We hebben vele jaren gedokterd. Na veel wikken en wegen hebben we het opgegeven.

Voordat wij naar Flevoland verhuisden,hebben wij ruim 16 jaar in Wijk bij Duurstede gewoond, omdat ik in Odijk bij Kodak Nederland werkte. Hoewel ik mijn diploma MTS werktuigbouwkunde op zak had, sprak mij het fotografische product meer aan en had ik daar een functie in de commerciële tak van het bedrijf. Een auto van de baas, af en toe naar het buitenland en veel uitsmijters tussen de middag. In die periode haalde ik de nodige diploma’s, zodat ik naast mijn werk ook nog een fotografisch bedrijfje aan huis had. Op een gegeven moment had ik de commercie gezien en kon ik bij de overheid een leidinggevende functie krijgen in hetzelfde vak. 

Reorganisaties bij onze toenmalige werkgevers brachten ons naar Flevoland met Dronten als woonplaats. Het bedrijf van mijn vrouw ging naar Lelystad en ik kreeg de gelegenheid mij om te scholen. Omdat ik destijds al vrijwilliger was bij het Utrechts Landschap en in mijn vrije tijd te vinden was in de natuur met rugzak en wandelschoenen, koos ik voor de groene werkgever. Voor het maken van een goede keuze heb ik bij diverse groenbedrijven gewerkt. Het meest spannende was de stage begraafplaatsmedewerker. Bij het ruimen van graven ervaar je de betrekkelijkheid van het leven. Na deze verkenning koos ik voor de bosbouw en na diverse opleidingen en een sollicitatie kon ik aan de slag bij Staatsbosbeheer in de beheerseenheid Dronten. Een beetje geluk moet je soms hebben. Na verloop van tijd zijn we verhuisd naar Biddinghuizen. In het begin had ik de functie van boswachter en thans ben ik opzichter. Als opzichter sta je voor de houtoogst aan de lat, dat wil zeggen het vellen van bomen volgens een bepaald plan, daarnaast ook het algemene terreinbeheer. Vaak wordt de vraag gesteld of je als boswachter/opzichter ook jaagt. Jagen maakt een deel uit van het wildbeheer en deze taak heeft Staatbosbeheer uit besteed aan een stichting.

Mijn vrijetijdsbesteding is zeer divers en heeft veelal met de mens te maken. De afgelopen jaren hebben we diverse reizen naar China en India gemaakt. Wat ons daar aansprak, was de leer van het Boeddhisme. Hoewel elk land zijn eigen culturele invulling daar aangeeft, is er toch een gemeenschappelijke boodschap. Vertaald en verweven in onze westerse cultuur probeer ik daar vorm aan te geven, hoewel dat niet altijd meevalt. Enkele kernpunten zijn: respect voor het leven, geen levende wezens schaden en leven in het hier en nu. Meditatie maakt deel uit van deze levenswijze en deze wijze van stille concentratie geeft een inkijk naar binnen en behoort niet zweverig te zijn, maar eerlijk en nuchter als de polder. Als er behoefte is in de omgeving willen we volgend jaar een meditatie-groep starten. In mijn overige vrije tijd ben ik politiek actief als burgerraadslid voor D66 en voorzitter van deze club voor de afdeling Dronten, daarnaast maak ik nog altijd graag wat foto’s.

Biddinghuizen voor Karel: Ruim wonen, uitzichten met mooie wolkenluchten, frisse lucht, ruimte en gemêleerde gezelschappen met een geweldig saamhorigheidsgevoel. Ik hou van de strakke lijnen van de windmolens, zoals ze in de polder staan. Ik hou niet van een wirwar van molens door elkaar. Bijzonder mooi vind ik Flevoland vanuit de lucht. Het land is getekend in strakke lijnen, in duidelijke percelen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat