Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wim Koppejan - Wonen in het werkkamp was best gezellig

14-1-2006


Wim Koppejan, geboren in 1941 te Zoutelande. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1962, maar tussendoor elf jaar in Swifterbant gewoond.

In het voorjaar van ’51 kwam hij als jochie van tien jaar vanuit Zoutelande naar de Noordoostpolder. Met de wederopbouw van Walcheren na de oorlog kwam ook het toerisme op gang. De boerderij waar hij geboren was lag midden in Zoutelande en moest plaats maken voor een ontsluitingsweg. Dus groeide hij verder op op een boerderij in het nieuwe land.

Hij trok in ’62 naar Biddinghuizen om bij de Rijksdienst te gaan werken. Dan maakte je kans op een eigen boerderij. De eerste jaren in Biddinghuizen bracht hij door in het werkkamp. ‘Allemaal mannen, met z’n zessen op een kamer, maar best gezellig’, herinnert Wim Koppejan zich. ‘Je zat allemaal in dezelfde situatie en je moest er het beste van maken en dat deden we ook. Het was er veel luxer dan in de militaire dienst waar ik net uit kwam. Daar zaten we met vijftig man op een zaal’. Natuurlijk werd er veel geklaverjast, maar Wim bracht ook veel tijd door met zijn studie.

Het eigen boerenbedrijf is er helaas nooit gekomen. Door de grote belangstelling werd er een leeftijdsgrens ingesteld en daar viel Wim nét buiten. Pech… Hij zag anderen die minder lang bij de Rijksdienst werkzaam waren, wél boer worden, alleen maar vanwege die leeftijdsgrens.

Toen hij trouwde vestigde hij zich in Swifterbant, want hij ging bij Soepenberg werken, in de aardappelhandel. Later werd Schaap zijn werkgever, en zo kwam hij na elf jaar weer terug in Biddinghuizen. ‘Bij Schaap heb ik met erg veel plezier gewerkt’, aldus Wim Koppejan. Ik heb Schaap zien groeien, groot zien worden, mee helpen opbouwen. Een goede tijd heb ik daar gehad.’

Hartproblemen maakten helaas een vroegtijdig einde aan zijn werkzame leven. ‘Ik heb gezocht naar alternatieven en heb die gevonden bij de Senioren Computerclub Biddinghuizen waar ik ouderen wegwijs maak op de computer. Intensief werk, maar erg leuk om te doen. Een gezellige club, die steeds groter wordt. Belangrijk is dat de ouderen aansluiting houden met de ontwikkelingen in de maatschappij. De meesten vinden het heel leuk om op de computer te werken. Ik geef daar met heel veel plezier les’.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wim Koppejan?
‘Ach, ik ben niet zo’n gemeenschapsmens. Mijn vrouw en ik kennen wel veel mensen in Biddinghuizen. Onze kinderen zijn inmiddels uitgevlogen en we wonen mooi centraal ten opzichte van hen. Ik ben een fervent zeezeiler en onze boot ligt in Lelystad, ook dat is lekker dichtbij.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat