Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Jacco Nijdam - Muziek en jiu-jitsu

16-1-2010


Jacco Nijdam groeide op in Dronten en woont sinds 1996 in Biddinghuizen. Hij is getrouwd met Jolanda en heeft drie kinderen.

Sinds een jaar of twee loop ik voor de Biddinghuizer fanfare Maris Sonores uit als tamboer – maître. De naam Maris Sonores betekent: geluiden der zee. Als we uitvoeringen hebben en zitten, speel ik trompet. Deze uitvoering is altijd in oktober. Iedereen kan alvast die datum vrij houden, want het is echt de moeite waard; een avondje gratis muziek. Dit jaar speelden we voor de veteranen. De zaal was lekker vol. Er waren bijna tweehonderd mensen, maar dat kunnen er komend jaar nog meer zijn.

De grote inspirator van onze fanfare is onze nieuwe dirigent. Op straat speel je fanfaremuziek; in een zittend orkest speel je allerlei genres: zoals Big Bandmuziek, lichte of populaire muziek. Dit jaar hadden we een landenthema en speelden Schotse muziek, Hongaarse dansen, Ierse ballades etc. De kwaliteit is hoog. We zijn uitgenodigd voor het nieuwjaarsconcert in de Meerpaal, samen met de Eendracht uit Dronten.

Een andere hobby van mij is jiu-jitsu. Bas- judo heeft op verzoek van mij sinds april 2009 een jiujitsutak . De groep bestaat uit 12 leden, bestaande uit elf mannen en een vrouw. Deze lessen wordt gegeven door Egon van der Kamp uit Harderwijk. Het is een geweldige sport. Het is de basis van de Oosterse zelfverdedigingkunsten. Het is geen vechtsport. Alle andere zelfverdedigingkunsten zijn eruit voort gekomen, zoals karate, judo, aikido, taekwondo. Het zijn destillaten. De judo bv is een zachtere sport, gericht op discipline en pedagogiek. Het radicale is eruit gehaald. Karate is trappen en stoten; dat zit ook in jiu-jitsu. Ze zeggen wel dat jiu-jitsu geschikt is voor luie judoka’s. Het is eigenlijk geen sport, want er zijn geen wedstrijden. Je kunt niet demonstreren hoe je iemand wurgt. Het is radicaal.

Ik sleutel in mijn vrije tijd graag aan brommers, motoren of repareer auto’s. Er staat altijd wel iets in de garage, waar ik mee bezig ben. Vroeger werkte ik veel aan auto’s voor anderen, maar dat doe ik niet meer. Dan ben ik nooit meer vrij.

Wat betekent Biddinghuizen voor Jacco?
Een aantal basisvoorzieningen moeten behouden blijven: zoals de bibliotheek, het zwembad, de apotheek. Ook zou het fijn zijn een tweede geldautomaat te hebben in ons dorp. Soms is die ene automaat die we hier hebben stuk en kan ik geen geld pinnen. Er is dan geen alternatief. Wat betreft de bank: Mijns inziens kon er wel een combinatiebank komen van de ING bank en de RABO. Dat er nog een wijk bij komt in Biddinghuizen is mooi, daar hebben we wel recht op. Maar het dorp moet niet te groot worden. Het is nu heel gezellig; een heerlijk dorp. Ik ken veel mensen, iedereen groet elkaar. De meesten hebben meerdere linken met elkaar; bv lid van de oudervereniging van de school, maar ook lid van dezelfde sportvereniging. Laat het zo gezellig blijven!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat