Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Bram Bregman - Er is meer...

13-2-2010


Bram is getrouwd geweest en heeft drie dochters: Tess 20, Sara 17 en Yente 14 jaar oud. Hij is een echte boerenzoon, geboren in Pijnacker in Zuid Holland. Later is de boerderij verplaatst naar Baflo in Groningen. Sinds januari 2007 woont Bram in Biddinghuizen. Hij sport elke week bij sport4life en fietst een rondje polder.

Ik vond het prachtig op de boerderij te werken met tractoren en machines. Dat heeft mijn interesse gewekt voor de techniek. Ik was echt een knutseljongetje en heb daarom de LTS (Lagere Technische School) gedaan in Delft. En vervolgens in Rotterdam de MTS en HTS. Na mijn diensttijd heb ik 6 jaar gewerkt in het bedrijfsleven. Ik had een leidinggevende baan. Dit gaf me niet de voldoening, die ik wilde. Ik moest “de baas” spelen. Liever wilde ik een meer persoonlijke omgang met mensen. Op mijn 30ste ben ik toen opnieuw gaan studeren. Dit keer een heel andere richting op nl. theologie. Ik heb dit echt als een gouden tweede kans ervaren. Na twee eerdere gemeenten heb ik in 2006 hier gesolliciteerd bij de Protestantse Gemeente naar de baan ‘predikant’. Ik woon nu in het huis van de dominee: de pastorie. Het is een heel gewoon huis aan het Tentenveld en niet zo’n groot , statig gebouw naast de kerk zoals een pastorie vroeger vaak was. (Dominee zijn is ook een gewoon beroep met een vakbond en een CAO.) In de Bijbel staat een boerenprofeet Amos, dat is nu mijn grote vriend!
Wat is het eigene van een predikant? Iedere predikant vult dit op zijn eigen manier in, natuurlijk in overleg. Het bijzondere van dominee zijn is iets van God, van “er is meer” te vertegenwoordigen en door te geven. God betekent voor mij: liefde, troost, kracht, hoop, vergeving - en wie heeft al deze dingen niet nodig ?!
Het is mijn streven om de kerk meer open te maken naar het dorp, kerk -zijn ook voor niet-leden. De mensen komen naar ons toe met hun sores, maar ik wil ook graag naar de mensen toe. Wat ik daar mee bedoel? Het accent ligt nu vaak op het helpen van mensen met problemen. Dat is een belangrijk. Maar ik wil ook de mensen iets meer geven dan ze zelf denken nodig te hebben. Ons lichaam heeft aardappels nodig, maar ook onze ziel verlangt naar geestelijk voedsel. Veel mensen leven zeg maar, in “Platland”. Ze leven zonder inspiratie, zonder droom, zonder liefde van Boven. Groeien in Mens-zijn; daar gaat het mij om. Ik wil met mensen zoeken naar de glans in het leven; de prachtige witte wereld, die we in januari hadden, een spontane kinderlach. Even zien en beleven, hoe het anders kan, hoe de wereld en ik en jij anders kunnen zijn. We zijn heel erg mensen van het verstand. De taal van het hart met gevoel zijn we kwijt. God gunt ons geluk. Dat is voor mij de kern. De kerk is een soort winkel van geestelijk voedsel. De leden van de kerk helpen elkaar in nood, soms ook mensen van buiten de kerk. Jezus leert ons: God liefhebben boven alles, het tweede daaraan gelijk is je medemens liefhebben. God is er voor iedereen. Dat is een vrij vernieuwende gedachten hier. Dit vraagt groeien in naastenliefde om de contacten met mensen buiten de geloofsgemeenschap aan te gaan.

Wat betekent Biddinghuizen voor je?
Ik woon hier graag. Het is een verstilde plek. Ik hou van de ruimte van het vlakke land. Ik voel me dan weer het boerenjongetje, dat op zijn tiende ook al bezig was met God, echt waar! Het dorp is mooier geworden. Ik heb veel mensen leren kennen en ben blij met de interreligieuze ontmoetingen, die hier mogelijk zijn. Graag ben ik bereid met ieder te spreken. Mijn emailadres staat voorin het blad.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat