Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Kees Schaak - Bekend van de RPM

23-11-2013


Kees komt uit Weesp, zijn vader kwam uit Eindhoven en zijn moeder uit Zwollekerspel dat onder Zwolle valt. Zijn opa was brugwachter bij de Beukersluis midden in de Weerribben bij Giethoorn. Hij heeft ook een jongere broer. Zijn vrouw Truus komt uit Ankeveen bij Bussum.

Ik was als kind een rustig ventje, maar haalde wel kattenkwaad uit. Mijn vader werd wel eens gewaarschuwd door de politie: ‘Pas op je zoon, hij doet ondeugend.’ Bijvoorbeeld de lantaarnpalen uittrappen op weg naar school, harde trap er tegen waardoor de lamp fel ging branden, en met een knal sprong de lamp dan uit elkaar. Lol natuurlijk.
Ik heb een heel leuke jeugd gehad. We woonden achter de molens, aan de rand van Weesp, vlak tegen de Vecht aan. Er was veel water en genoeg ruimte om te spelen, zoals in de polder polsstok springen richting Nigtevecht. Toen ik zestien was, hebben goede vrienden van de gemeente Weesp een oude bunker gekocht voor één gulden. We hebben er een SUPER discotheek van gemaakt. De muren waren een meter dik, dus kon er veel lawaai gemaakt worden. Veel bekende artiesten hebben er in hun begintijd opgetreden: zoals Ben Cramer, André Hazes, Lee Towers en Boudewijn de Groot. Het was een prachttijd. Ik woonde er vlak bij. De bunker heette “Flat 113”. Nu zit Radio Weesp er in. Ik deed meer de bar en de algemene organisatie. Ook zat ik in het bestuur.

Na de lagere school volgde ik de technische school. Ik werkte al heel jong bij Albert Hein, van daaruit volgde ik de kruideniersvakopleiding. Allerlei werk en aanvullende opleidingen heb ik gedaan, tot ik in militaire dienst ging.
Het was de tijd dat net het lange haar geoorloofd werd. Ik had mijn haar tot op mijn schouders. Ik deed dienst in de Harskamp. In diezelfde tijd werkte ik nog steeds in de discotheek. Na de Harskamp ben ik naar Soesterberg gegaan, maar sliep gewoon thuis. Toen ik tweeëntwintig was, ben ik getrouwd met Truus en ging in Biddinghuizen wonen op aanraden van een vriendin van Truus. Het duurde acht jaar voordat we in Weesp een huis aangeboden zouden krijgen. We begonnen in 1974 op de Weidehof. Een jaar later kregen we een woning in de Koolzaadhof door te ruilen met mensen die kleiner wilden wonen. Na tien jaar hebben wij een huis gekocht op “De Sjees”. We hebben er vijfentwintig jaar gewoond. Nu wonen we in een nieuwe woning aan “De Voor”, tevreden in de eerste kern van Biddinghuizen.

Mijn hobby is sporten. Ik was in mijn jonge jaren nogal een drinkend en van etend genietend mens om zo maar te zeggen. Tot mijn broer me uitdaagde om tien kilometer onder de vijftig minuten binnen drie maanden te lopen. Verdiensten: een etentje! Ik was toen eenendertig jaar. Ik trainde me suf, maar won het etentje. Zo begon mijn sportcarrière op latere leeftijd. Ik bleek wat talent te hebben. In 1984 heb ik me in het voorjaar in Amsterdam ingeschreven voor de “Amsterdam marathon”, en weer een etentje van mijn broer gewonnen. Ik liep deze eerste in 3.46 uur. In augustus  van datzelfde jaar liep ik mijn 1e Holland Triatlon in Almere. Ik bleek een goed wedstrijdatleet op de fiets te zijn. Het mondde uit in veel hele, halve en kwart Triatlons en een aantal marathons in binnen en buitenland: Berlin, Rome, Athene, New York en Rotterdam. Mijn vrouw liep ook mee. Ook zij bleek een sportief talent te hebben. In die tijd heb ik samen met Joop Gerrets de “Loopgroep Biddinghuizen” opgericht.
Ik ben vijf jaar geleden met mijn mountainbike gevallen in het bos en heb mijn rug gebroken. Ik kon mijn passie als looptrainer niet meer uitoefenen helaas. Ook het lopen zelf ging niet meer. Vreselijk vond ik dat. Na een rustperiode heb ik een opleiding gevolgd van “Les Mills” als RPM instructeur in Deventer. Voor degene die niet weten wat RPM is: het is de interval variant van spinning. Om het zo maar heel kort uit te leggen. Behoorlijk pittig en erg leuk om te doen. Ik werkte toen als instructeur bij Joy4Life in ons dorp, na twee jaar ben ik vertrokken en bij Achmea in Kampen en Zwolle aan de slag gegaan voor ruim twee jaar. Ik heb daar enorm veel geleerd. Maar vanaf heden ben ik weer terug in Biddinghuizen bij Joy4Life om de RPM te verzorgen. Ik geef ook thema’s van b.v. fietsen op Tiësto, klassieke muziek, virtueel bergen beklimmen, enzovoort; alles ondersteunt met lichtbeelden. Echt een fantastische belevenis voor jong en oud. De RPM ruimte bij Joy4Life is tevens gewijzigd. Alle fietsen uit het kleine zaaltje zijn weg en staan nu boven in de grote zaal. Het is een prachtige metamorfose geworden en een grote stap voorwaarts om te genieten van een heerlijk uur sport op muziek.  Kom eens meedoen om te ervaren hoe dat is.

Ik werk nu bijna achtendertig  jaar bij de bus en al jaren als ondersteuner bij calamiteiten. Ik werk daar tweeëndertig  uur. Vanaf augustus 2014 kom ik op veertien uur en ga genieten van deeltijdpensioen. Daar verheug ik me enorm op.

Biddinghuizen: we wonen hier bijna veertig jaar, na een half jaar wilden we wel kruipend terug. Maar we zijn heel blij dat het op de valreep niet door is gegaan. We wonen hier schitterend. Ik maak me wel zorgen over de uitbreiding van het  vliegveld. Dan is het gedaan met de rust, vrees ik. 

Wil je ook je verhaal vertellen, mail dan naar hermaloohuis@gmail.com We doen het samen
 


Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat