Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Herman Jongen - Zorgerij

21-3-2009


Herman Jongen, geboren in Schaesberg (L). Woont sinds 1992 in Biddinghuizen.

Na mijn opleiding aan de STOAS te Dronten heb ik verschillende functies vervuld, maar lesgeven in het bijzonder onderwijs is voor mij toch wel het leukste dat er bestaat. Bovendien wil ik graag iets betekenen voor onze maatschappij. Vanuit die gedachte is Stichting De Zorgerij ontstaan. Samen met mede bestuurders Jan van de Wiel en Anje Grin is deze organisatie in het leven geroepen om kinderen die extra zorg nodig hebben (te denken valt aan kinderen met een autistische afwijking, PDD-NOS of ADHD) op te vangen in een beschermde omgeving.

Het is allemaal heel kleinschalig, maar misschien juist daarom wel extra bijzonder. Een prachtig gebouw is er niet, maar op de paardenweides van Biddinghuizen maken we gebruik van de faciliteiten die daar zijn. Een kleine stal, paarden en honden en in de directe omgeving nog veel meer dieren zoals kippen, geiten en schapen. Met een aantal zorginstellingen in de omgeving van Biddinghuizen worden goede contacten onderhouden. Een enkele keer komen ook volwassenen naar onze paardenweide om weer tot zichzelf te komen en een luisterend oor te vinden. Het kan allemaal.

Op de paardenweide komen de kinderen, die De Zorgerij een aantal uren per week opvangt, in contact met paarden en honden. Dat alleen al kan heel therapeutisch werken. Kinderen voelen zich vaak heel veilig bij deze dieren. Ze kunnen hun verhaal bij ze kwijt. Paardrijden, wandelen in het bos, lekker buiten spelen, dat doet niet alleen de kinderen goed. Het geeft de gezinnen waar deze kinderen uit komen vaak ook een moment van rust. Zo verbetert niet alleen het welzijn van de cliënt, maar ook van het gezin waar hij /zij uitkomt.

Sommige kinderen hebben een budget, waar Stichting De Zorgerij geld van ontvangt. Vaak worden kinderen naar ons doorverwezen via een zorgbegeleider, maar dat is niet perse noodzakelijk. Juist omdat het zo kleinschalig is, is er veel mogelijk.
Er is veel goodwill vanuit de gemeenschap van Biddinghuizen. Als er geklust moet worden of als er materialen nodig zijn, dan wordt er vaak spontaan hulp geboden. Zo hebben we bijvoorbeeld een kippenhok en kippen gekregen en er is een boer die ons gratis kippenvoer geeft. Van de gemeente hebben we grasland toegewezen gekregen om te maaien en zo aan hooi te komen voor onze dieren.

Helaas moet onze paardenweide binnenkort plaatsmaken voor de nieuwe woonwijk de Graafschap. Het is voor onze stichting een onzekere tijd, want op dit moment is onduidelijk waar De Zorgerij het werk gaat voortzetten als de paardenweide er niet meer is. Maar ik heb er vertrouwen in dat het wel goed komt.

Wat betekent Biddinghuizen voor Herman Jongen?
Een kleine hechte gemeenschap waar je gemakkelijk contacten maakt omdat de bewoners voor elkaar open staan. Daardoor zijn er veel vrienden en bekenden dichtbij. Mensen die bij ons op bezoek komen valt het op dat iedereen elkaar hier nog groet. Het is fijn om te ervaren dat je hulp kunt krijgen als je er om vraagt en dat er nog tijd is voor gezelligheid.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat