Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Henk Potgieter - Een jonge borrel op de kansel

20-1-2007


Henk Potgieter, geboren in 1956 te Mariënberg. Woont sinds 1986 in Biddinghuizen.

Hoe word je kosterbeheerder van De Voorhof in Biddinghuizen als je als schilder in de bouw werkzaam bent? Nou, gewoon solliciteren naar de functie. Dat heb ik gedaan in 1986 en sindsdien wonen we hier, aan de Akkerhof. Voor mijn gevoel was het wel een wereldreis hoor, van Mariënberg naar Biddinghuizen. We lieten daar toch een heel sociaal leven achter, maar ik heb er nooit een seconde spijt van gehad.

De plek die de Voorhof in de Biddinghuizer samenleving inneemt ervaar ik als bijzonder. Het is een laagdrempelig gebouw, niet alleen op zondag, ook door de week. Toen enige jaren geleden Het Koetshuis door omstandigheden plotseling enige tijd gesloten werd, verhuisden opeens bijna alle activiteiten naar De Voorhof. Drúk dat het was in die periode, maar ook hartstikke leuk. Goed dat zoiets kan in een dorp.

En toen we met z’n allen naar een voetbalwedstrijd zouden kijken in de feesttent en dat niet door kon gaan vanwege een storm, zijn we met het hele dorp naar de kerk verhuisd en hebben daar toch met z’n allen naar die wedstrijd kunnen kijken. Dat zoiets, met heel veel helpende handen, in een halve dag geregeld kan worden in Biddinghuizen, daar ben ik best trots op.

Mijn vrouw Ria en ik maken als kosterbeheerders veel mee. Leuke dingen zoals bruiloften maar ook andere zaken zoals uitvaarten. Het maakt het contact met de mensen uit het dorp en de vaste gebruikers van de Voorhof bijzonder. Zo had ik met ds. Hoving een heel speciale band. Tijdens een nieuwjaarsdienst heb ik eens, als verrassing, naast het gebruikelijke glaasje water, een jonge borrel op de kansel gezet met een klein gedichtje erbij. Ik zal nooit zijn gezicht vergeten. Het is daarna een traditie geworden. Voortaan stond er voor hem tijdens elke nieuwjaarsdienst er een jonge borrel klaar om te proosten op het nieuwe jaar.

Wat betekent Biddinghuizen voor Henk Potgieter?
Het glas is voor ons dorp weer halfvol in plaats van half leeg. Ik ben heel positief over de recente ontwikkelingen. Er zitten goede mensen op de goede plek en dat merk je aan veel dingen in Biddinghuizen. Groei van het aantal inwoners is naar mijn mening een voorwaarde voor het behoud van de aanwezige voorzieningen in het dorp. Ik hoop dat er betaalbare koopwoningen komen voor starters. We moeten proberen de jongeren in het dorp te houden. Ook dat is belangrijk voor de toekomst.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat