Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jan Luykx - Het verschil tussen sperzieboontjes en groene pepers

12-11-2005


Jan Luykx, geboren in 1960 te Arnhem. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1983.

Jan Luykx groeide op in Harderwijk, waar hij met zijn ouders kwam te wonen toen hij drie jaar was. Waren zijn broertje en zijn vriendjes altijd meer geïnteresseerd in techniek, zelf was hij het liefst buiten, in het bos. Die liefde voor de natuur is nooit over gegaan. Na het doorlopen van de Bosbouwschool in Apeldoorn en daarna nog de Tuinbouwschool in Nijkerk, werd hij bosarbeider in bij de Rijksdienst IJsselmeerpolders.

Eerst nog bleef hij bij zijn ouders in Harderwijk wonen en reed hij op de brommer op en neer naar Flevoland.
In 1983 betrok hij een starterwoning aan De Deel te Biddinghuizen. Toen er een betrekking vrijkwam bij Staatsbosbeheer in het Harderbos had hij zijn plek gevonden. Zijn collega’s maakten zich echter zorgen om Jan. Ze vonden hem geen type om altijd maar alleen te blijven wonen in de kleine woning aan De Deel, ook al was Jan zelf heel tevreden.

Ze plaatsten zonder dat Jan het wist een contactadvertentie in de krant. Hij wist niet wat hem overkwam toen de eerste brieven binnen kwamen. Er was één brief bij, van een Moluks meisje uit Doesburg…. Hij kon die brief maar niet uit zijn gedachten krijgen. Een leuke meid, ze leek hem lief en zorgzaam, de brief sprak hem aan.
Jan trok de stoute schoenen aan en schreef terug en op Koninginnedag 1985 kwam Aaf in haar Renaultje voor het eerst naar Biddinghuizen.
Het was liefde op het eerste gezicht en al snel moest hij ‘op zicht’ bij zijn Molukse aanstaande schoonfamilie. Ter welkom hadden ze een uitgebreide maaltijd voor hem bereid. Allemaal vreemde gerechten die Jan nog nooit gegeten had maar de boontjes kwamen hem bekend voor, dus hij schepte eens flink op. Toen hij een hap nam, bleken het groene pepers te zijn!

‘Ik had de neiging het brandwondencentrum in Beverwijk te bellen, zo heet waren die pepers!’, aldus de bosarbeider, die inmiddels al jaren met Aaf getrouwd is. Mede door het voorval met de pepers was het ijs snel gebroken. Jan kan het met zijn schoonfamilie prima vinden en de Molukse keuken heeft inmiddels geen geheimen meer voor hem.
Samen met hun zonen Lex en Frits wonen Aaf en Jan aan de Lucernehof. Ze zijn de collega’s van destijds nog steeds dankbaar voor het plaatsen van die advertentie twintig jaar geleden.

Wat betekent Biddinghuizen voor Jan Luykx?
Biddinghuizen is een ouderwets dorp. Een dorp zoals een dorp moet zijn. De kinderen kunnen lekker buiten spelen, het is hier nog heel gemoedelijk. Ik moet er toch niet aan denken om in de stad te wonen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat