Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Bep Overeem - Verhuizing

27-10-2007


Bep Overeem, geboren in Elst. Woont in Biddinghuizen sinds 1974.

Ons eerste huis in Biddinghuizen, De Voor 11, is onlangs plat gegooid. Een raar gezicht is dat, als het huis waar je zo lang hebt gewoond en waarin je zoveel meegemaakt hebt, er opeens niet meer is. We hebben het leuk gehad aan De Voor. Gezellig, dat is het eerste woord dat in me opkomt, als ik er aan terugdenk. Wagenaar, Van Blitterswijk, Van der Lee, Boersma, Ronday, Prins en Van Deinum. Het zijn allemaal families die er toen woonden. We hadden een goede onderlinge band. Jaren later is De Voor een soort achterbuurt geworden. Er heeft zelfs nog een poosje een kraker in ons oude huis gewoond. Onbegrijpelijk, als je weet wat een goede straat het ooit geweest is.

De reden dat wij verhuisd zijn naar Het Erf is een droevige. Mijn man Roel zat, al meer dan tien jaar geleden inmiddels, in de auto met Jan van Vessem, Otto van Groningen en Anton Bongers toen ze, terwijl ze naar huis reden na een biljartwedstrijd, werden aangereden door een dronken automobilist. Het was een verschrikkelijk ongeval. Otto had zijn nek gebroken en heeft nog heel lang met een stellage om zijn hoofd gelopen. Hij heeft het gelukkig gered. Onze achterbuurman Jan van Vessem was op slag dood. Een drama. Het had niet hoeven gebeuren als de veroorzaker van het ongeval niet met een stuk in zijn kraag achter het stuur gekropen was. De man was al eens eerder met drank op gepakt. Hij heeft als straf maar 240 uur dienstverlening gekregen. Heel wrang allemaal. En zo zinloos. Het maakt je kwaad en opstandig, maar je kunt er niets aan doen.

Roel had het er moeilijk mee. Telkens als hij naar buiten keek zag hij het huis van Jan van Vessem, die er opeens niet meer was. Dan kwam alles weer boven; De herinnering aan het ongeluk. Het verdriet van de vrouw van Jan en van de kinderen, die hun vader moeten missen. Ons eigen verdriet. Want samen biljarten, samen fuchsia’s kweken; allemaal zomaar opeens was het voorbij. Terwijl het niet had gehoeven. We zijn daarom verhuisd. Niet dat daarmee het gebeurde ongedaan wordt gemaakt. Maar het heeft het wel gemakkelijker gemaakt om het een plekje te geven, ook voor mij. Die verhuizing heeft achteraf gezien, voor ons goed gewerkt.
Ook in onze nieuwe buurt, aan het Erf, hebben we het weer goed naar onze zin. Weer hebben we gezellige buren. We wonen overal vlakbij, dat is gemakkelijk. Bovendien hebben we nu een seniorenwoning, dat is prettig als je wat ouder wordt.

Wat betekent Biddinghuizen voor Bep Overeem?
Biddinghuizen is heel gezellig. Ik doe veel vrijwilligerswerk. Ieder jaar verzorg ik de kleding van Sinterklaas en zijn Pieten. Als de Sint aankomt kook ik bovendien altijd erwtensoep voor de vrijwilligers. Verder ben ik ook nog druk met de jaarlijkse kerstmarkt, Interkerkelijk dienstwerk, Zooitje Ongeregeld, Vakantie Spelweken, De Zonnebloem, Tafeltje Dekje, de Tweede Kamer... Eigenlijk teveel om op te noemen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat