Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wilma Dalstra - Zingen

3-11-2007


Wilma Dalstra, geboren en getogen in Ermelo. Woont in Biddinghuizen sinds 1997.

Toen Jan en ik tien jaar geleden naar Biddinghuizen kwamen waren de verwachtingen die we van onze nieuwe woonplaats hadden niet erg groot. De huizen waren hier veel goedkoper, dat was de reden van onze oversteek van de Veluwe naar Flevoland. We zouden het hier proberen en als het niet zou bevallen zouden we terug gaan naar Ermelo. Maar na een week al hadden we meer sociale contacten dan in onze vorige woonplaats. Van teruggaan was meteen geen sprake meer.

Met een buurvrouw ben ik al vrij snel na onze verhuizing meegegaan naar een repetitie van Voice of Pleasure. Ik had nog nooit gezongen, maar ik vond het meteen leuk. Niet alleen het zingen was leuk. Ik heb bij Voice of Pleasure heel veel vriendinnen gemaakt. En veel plezier. Naar muziek luisteren deed ik altijd al graag. En naar concerten gaan ook, bijvoorbeeld naar Venice en naar The Dutch Eagles. Maar zelf meedoen in een koor, dat is toch anders. Het zingen van gospels is voor mij bovendien een manier om uiting te geven aan mijn geloof.

Al een paar jaar liep ik rond met het idee om ook bij een ander koor te gaan zingen. Voor mannen is er het piratenkoor. Vrouwen vinden andere dingen leuk. Zeemansliederen zingen vind ik echt iets voor mannen. Met Ina Tolsma heb ik daarom Vrouwenkoor De Paradijsvogels opgericht. Het wordt een koor dat ruimte biedt aan alles wat vrouwen belangrijk vinden; de liefde, kinderen, humor, kleding en kapsels.

We hadden vooraf geen idee dat het zo’n enorm succes zou worden. We hoopten op twintig leden in januari 2008, als de eerste repetities van start gaan. Maar we hadden er ook rekening mee gehouden dat we niet voldoende leden zouden krijgen om überhaupt van start te gaan.
Maar zonder ook maar een noot gezongen te hebben staat de ledenteller al op vijftig! Onvoorstelbaar. Zoveel enthousiasme is natuurlijk fantastisch. Het heeft een sneeuwbaleffect, want het wordt steeds leuker. Biddinghuizen heeft al veel koren. Maar blijkbaar was er toch niet alleen bij Ina en mij, maar ook bij vele anderen behoefte aan iets als de Paradijsvogels. Ik heb er in elk geval heel veel zin in om te beginnen in januari.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wilma Dalstra?
De saamhorigheid hier is iets dat me telkens weer opvalt. De mensen kennen elkaar, ze groeten elkaar en ze helpen elkaar. Dat is belangrijk voor een dorp. Wat ik jammer vind is dat er hier geen eigen ruimte is voor jongeren, waardoor ze veel tijd op straat doorbrengen. De jongeren zijn de toekomst. Daar zouden we met z’n allen best iets meer voor mogen doen, vind ik.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat