Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Peter van der Heijden - Huyskweker in de Parksingel

21-9-2013


Wanneer je de Parksingel in rijdt, word je verrast door het zien van overal bloembakken, zelfs aan de lantaarnpaal. En daar is Peter de dader van. Hij wist, samen met een buurman, de buurt goed te enthousiasmeren. Hij is dan ook eigenaar van Huyskweker®. Peter is getrouwd met Marianne en heeft drie kinderen en vier kleinzoons. De jongens wonen in Zeeland en in Kampen. Hij woont al dertig jaar in Biddinghuizen.

Ik ben geboren in 1958 in Nieuwersluis. Door het werk van mijn vader zijn we na twee jaar verhuisd naar Nijmegen en daarna naar Garderen. Daar vandaan ben ik na mijn opleidingen in de tuinbouw gaan werken. Dat doe ik nu al veertig jaar. Op mijn zestiende werkte ik in Harderwijk bij een grote handelskwekerij. Daar werkte ik achtentwintig jaar. Ik begon met een bezem in mijn hand en werkte me op tot vertegenwoordiger, die het hele land door reed. Ik zocht na overname van het bedrijf een andere uitdaging. Dat was in de eerste instantie hetzelfde werk, maar dan op zzp basis.
Vijf jaar geleden kwam ik in gesprek met een klant. We zagen dat door veranderingen  bij heel veel verkooppunten meer verdiend zou kunnen worden door het anders aan te pakken.  In één jaar tijd heb ik toen een heel nieuw marketingconcept uitgeschreven en zette het na een kwartaal in werking.  Ik begon met acht bestaande bedrijven samen te werken. Op dit moment zijn er vijftien vestigingen door het hele land verspreid, die de naam Huyskweker® dragen. Kijk maar eens op www.huyskweker.nl
Normaal gesproken kopen de mensen de planten bij grote tuincentra. Deze kopen op hun beurt de planten op de veiling. Zij kunnen daardoor niet echt 100 % garant staan voor de kwaliteit. Dit is een van de punten die we hebben verbeterd. De Huyskweker® is van het begin tot het eind met zijn eigen producten bezig. Een ander punt is de advisering. Bij ons kopen de mensen direct bij de kweker, die meestal ook zelf aanwezig is en ook direct vragen kan beantwoorden. Het grootste speerpunt van Huyskweker® is hangpotten en balkonbakken met een waterreservoir. Dat wil zeggen dat de plant zichzelf kan voorzien van water, mits het reservoir  ervan voorzien is.  Op die hangpotten zit een omruilwaarde. Bij aanschaf van een nieuwe hangpot, compleet met planten, gaat er een omruilwaarde van de nieuwprijs af. Goed voor het milieu, goed voor uw portemonnee.  Ook verkoop ik daar onder andere voeding en potgrond bij. En uiteraard ook heel mooie eenjarige zomerbloeiers.
Nu zou ik wel over mijn hobby willen beginnen. Maar ik merk, dat dit werk mijn grootste hobby is. Ik rijd  in mijn vrije uurtjes graag op de motor, maar jammer genoeg niet zo vaak. Ik wandel met Marianne in het dorp of het spijkbos, maar ook op de Veluwe. Dat is immers het ‘mooie’ van in de polder wonen: overal is dichtbij. We gaan ook graag naar Frankrijk op vakantie. Frankrijk heeft de voorkeur vanwege het mooie weer en de relaxte manier van leven, maar Noorwegen spant de kroon voor ons qua natuur en rust.
Biddinghuizen voor Peter:
In die dertig jaar dat ik hier woon, ervaar ik de rust. Het wonen is prettig in de Parksingel. Wij ervaren het als uniek dat, wanneer we hier aan de wandel zijn in het bos! en over de Kokkelweg teruglopen, er overal om ons heen mooie luchten zijn en je de ruimte hebt om in te kijken.
Heb je ook iets te vertellen over je passie of hobby, meld je aan bij hermaloohuis@gmail.com

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat