Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Joke Harms - Soep met Liefde en Beleid van Joke Harms

18-7-2009


Deze zomer in ‘Dorpsgenoten’ een serie over favoriete gerechten van Biddinghuizenaren.

Joke Harms – Beheerder van Dorpshuis Het Koetshuis.

Mijn favoriete recept? Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken hoor. Dat is ‘Soep met Liefde en Beleid’ Zowel thuis als tijdens mijn werk als beheerder van ons dorpshuis maak ik vaak een pan soep. Soep vind ik een geweldig gerecht. Je kunt bijna overal soep van maken. Soep is warm. Soep is gezond. Soep vult goed. Soep is bovendien gastvrij, want er is altijd soep genoeg, dus iedereen kan mee-eten. Want als er een tekort dreigt dan doe je er gewoon een beetje water bij en een bouillonblokje. Je kijkt even in de koelkast en daarin is meestal wel iets te vinden wat in de soep kan. Soep op het menu betekent meestal gezelligheid want iedereen kan aanschuiven!

Wat soep bijzonder maakt is de liefde die je erin stopt. En het beleid waarmee je de soep maakt. Soep gemaakt met liefde en beleid kan nooit mislukken. In het Koetshuis maak ik vaak grote pannen soep. Als mensen me dan vragen wat voor soep het gaat worden dan roep ik altijd: Het wordt soep met Liefde en Beleid. Ik werk nooit met recepten. Een recept voor deze rubriek kan ik dus helaas niet geven. Het maakt namelijk niet zoveel uit wat je in de soep doet. Op die twee hele belangrijke ingrediënten na dan: Liefde en Beleid.

Als ik een pan soep ga maken dan kijk ik in de winkel even goed om me heen en dan doe ik inspiratie genoeg op. Er is zoveel te vinden waarvan je soep kunt maken. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door te beginnen met een pakje droge soep of soep uit blik en daar allerlei ingrediënten aan toevoegen. Dat noem ik dan ‘Gemak dient de mens soep’ (krijgt alleen het thuisfront, ha ha ha ). En als je wat meer tijd en zin hebt, dan trek je eerst een lekkere bouillon en maak je er meer werk van. Soep kan als tussendoortje. Wat brood erbij en je hebt een complete maaltijd. Er is geen gelegenheid waarbij soep niet past. En er is bovendien bijna nooit iemand die roept: Dat lust ik niet!

Voor mij is soep, bereid met Liefde en Beleid, dus mijn favoriete recept.

Als de mensen in Het Koetshuis van hun soepje zitten te genieten roepen ze vaak: Joke, ik kan de liefde die je erin gestopt hebt proeven hoor! Nou, dat ik voor mij het mooiste compliment dat ik krijgen kan.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat