Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Anneke Voskuijl - Anneke Voskuijl

19-6-2010


Na tien jaar in Biddinghuizen gewoond te hebben vond Anneke het wel genoeg en wilde ze graag weer verhuizen. Maar dat vond Doeke niet goed.
Ze was haar leven lang al gewend te verhuizen. Ze is geboren in Amstelveen, met vier maanden verhuisde ze naar Brazzaville in Frans Kongo te Afrika, met tweeënhalf jaar ging ze met haar ouders naar Bagdad in Irak, met zeven-en-een-half jaar naar Bangkok. Op haar achttiende woonden ze weer in Amstelveen. Nu woont ze sinds 1976 in Biddinghuizen, is getrouwd met Doeke Dobma en heeft twee volwassen kinderen: Desiree en Rogier. Haar grootste passie is kaarten maken.


Na het plotselinge overlijden van mijn vader in 1991 ben ik begonnen met kaarten maken. Ik merkte dat het prettig is om creatief bezig te zijn, terwijl ik zo’n verdriet had. Toen ik heel veel kaarten had, besloot ik een kraam te huren en de kaarten te verkopen. Met de opbrengst kon ik nieuwe materialen kopen.
Mensen begonnen me te vragen of ik ook workshops gaf. Dat leek me wel wat. Er komen nu groepjes vrouwen bij me thuis, wat heel gezellig is.
Tijdens een vakantie in Engeland bleek er in de winkels belangstelling te bestaan voor mijn kaarten. Ik werd serieus genomen. De kaarten werden ingelijst en verkocht als schilderijtjes.
In Nederland kreeg ik na verloop van tijd de kans de kaarten exposeren. Daar heb ik op ingespeeld en ben al op menig expositie geweest. Regelmatig krijg ik de vraag of ik voor een speciale gelegenheid een kaart wil maken. Daar heb ik me nu op toegelegd. Ik geef een kaart altijd een persoonlijk tintje. Mooi papier is al de helft van mijn werk. Daarom gebruik ik graag Papicolor of Romak papier.
Als mijn kaartenbakken te vol raken, schrijf ik me in voor een hobbybeurs om de opbrengst weer te kunnen investeren. Op een van die beurzen kreeg ik de vraag van een groothandel of ik twee directeuren van Quickutz (een Amerikaans bedrijf) wilde begeleiden. Ze zagen dat ik creatief ben en wisten dat ik goed Engels spreek. Ik voelde me wel vereerd.
Op een andere beurs kwam een redacteur van Forte Uitgevers naar me toe. Zij vroeg me of ik mee wilde werken met het maken van een boek. Dat heb ik gedaan: Het grote Wenskaartenboek.
Drie maanden na het verschijnen van het boek ben ik door Papicolor benaderd voor een interview in hun blad “Paper Shopping”
Dit alles geeft me het gevoel dat de trein doorrijdt en het enige dat ik hoef te doen is kaarten maken; iets dat ik nog steeds met heel veel plezier doe.
Je kunt mijn kaarten bekijken op www.annekescardart.nl

Wat betekent Biddinghuizen voor Anneke?
Ik vind de rust hier heel fijn. Het is heerlijk dat ik bekende gezichten tegen kom. Door mijn vele reizen kijk ik wel genuanceerd naar Biddinghuizen. Het is een plaats om te wonen en het is fijn. Ik hoef hier niet meer weg, maar wie weet?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat