Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.

Jan van Ittersum - Boer en burger tegelijk

28-6-2008


Jan van Ittersum. Geboren in Mastenbroek, IJsselmuiden. Woont in Biddinghuizen sinds 1974.

Jan van Ittersum bewoont een huis in Biddinghuizen en heeft met zijn broer een melkveehouderij aan de Mosselweg. Jan is een echte agrariër.

Ik woon alweer tien jaar aan het Joggerspad. Mijn ouders zijn in 1974 gestart met een melkveehouderij aan de Mosselweg. Ik was vijf, toen we hier gingen wonen. Samen met mijn vier zussen en een broer. Aanvankelijk had ik weinig met het dorp, omdat ons gezin kerkelijk georiënteerd is in Dronten. Na een half jaar op de kleuterschool van ’t Klimop ging ik in Dronten naar de lagere school, De Schakel. Daarna ging ik naar de mavo en naar de MAS in Emmeloord. En daarna in militaire dienst in Ermelo. Dat was handig, want vanuit Ermelo kon ik makkelijk vrij nemen om mee te helpen op de boerderij. Ik ben daarna samen met mijn broer en zijn vrouw op de overgenomen melkveehouderij van mijn ouders gaan wonen. Tot op heden zit ik nog in maatschap met mijn broer. Helaas is het boerenleven veel zakelijker geworden. Natuurlijk is de natuur schitterend, het werk meestal mooi en je deelt het toch zelf in, al moeten de dingen wel gebeuren natuurlijk. Ik ben bevoorrecht om op zo’n mooie plek te mogen werken.
Maar door de jaren heen is onze melkveehouderij aan veel meer regels gebonden geraakt.
Het is niet anders. Het Joggerspad is een fijne straat, zo heb ik toch een eigen leven buiten de boerderij.
Als mijn broer en mijn schoonzus een paar dagen weg zijn, dan is het wel wat lastiger. Het is een korte afstand van mijn huis hoor, maar het is een stuk makkelijker om daar dan te slapen. Als ik thuis ben, dan is het makkelijk om de knop om te zetten en om ergens even koffie te drinken .
Ik ben op dit moment geen lid van een vereniging in het dorp. Een sportclub zou goed zijn voor mijn sociale leven. Maar sport kijken op tv, telt dat ook? Bij ons achter is Flevonice gekomen, daar ga ik wel eens schaatsen. Dat vind ik wel leuk. Tentfeesten bezoek ik zeker. Wel speelt de muziekkeuze van die avond voor mij een belangrijke rol. Rock en alternatieve muziek spreekt mij aan. Ook Lowlands vind ik heel leuk. Feestmuziek vind ik maar niets. Trouwens, Zeldzaam- akoestisch in de Meerpaal in januari vond ik heel mooi. Dat was een prachtig optreden.

Wat betekent Biddinghuizen voor Jan van Ittersum?
Het dorp mag wat drukker worden met meer inwoners. Dorpjes zoals Nagele en Creil in de Noordoostpolder…zijn een schrikbeeld. Die zijn te klein gebleven om op een goed voorzieningenniveau te komen. Ik ben benieuwd wat er met de lege winkelpanden gaat gebeuren. Ik mis een kledingwinkel. Iets Scapino-achtigs zou goed zijn. Tja, het moet wel rendabel zijn. Vroeger was er de Gouden Ploeg. Jammer dat die weg is. Ben bang dat er niets anders voor in de plaats komt. Een café-restaurant hoort toch eigenlijk hier, voor feesten en vergaderingen. Wat ik heel handig vind, is dat Biddinghuizen centraal ligt. Met een uur rijden zit je aan alle kanten van Nederland. En er is veel te doen, de Kartoffelarena was een geweldig spektakel. Het is toch prachtig dat Dorpsbelangen en het bedrijfsleven dit met BAS organiseert. Ik denk ook aan Walibi, Dorhout Mees, het Veluwemeer, de festivals... Dorpsbelangen trekt er hard aan om het MFC van de grond te krijgen. Zoiets zal een goede uitwerking hebben op het dorp, we zullen zien.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat