Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Katja Oerlemans - Coördinator van het inloophuis ‘Kans’

12-10-2013


Ze is pas geleden vijftig jaar geworden, geboren in Haarlem als jongste uit een gezin van acht kinderen. Ze heeft twee broers en vijf zussen. Zij wonen verspreid over Nederland. Sinds 2007 zijn haar beide ouders overleden. Het is raar om wees te zijn, zegt ze .In december vorig jaar is ze begonnen als coördinator in het inloophuis De Kans in de voormalige Rabobank.

Ik heb de lagere en de middelbare tuinbouwschool gedaan. Van beiden heb ik een diploma. Een tijd lang heb ik in Luxemburg gewoond en gewerkt. Ik werkte daar in een bloemenwinkel van Nederlanders. Mijn hele leven heb ik vrijwilligerswerk gedaan. Het is begonnen bij de schoolkrant. Het laatste wat ik in Haarlem deed, was zwemjuf zijn bij een zwemvereniging. Ik was daar ook trainer van de wedstrijdploeg. Na wat omzwervingen ben ik in 1990 in Flevoland komen wonen, in  Lelystad. In 1990 zijn ook mijn ouders naar Lelystad gekomen. Dit vond ik erg leuk. In 1991 ben ik moeder geworden van een dochter. Zij is nu eenentwintig jaar en is afgestudeerd voor Algemene Cultuur Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf het moment dat ik in Lelystad ben komen wonen, ben ik weer vrijwilligster geworden. Ik heb een aantal jaren bij de Bataviawerf gewerkt en zat daar in het management team. Later ben ik vrijwilligster geworden in een buurthuis in Lelystad. Daarnaast hielp ik natuurlijk op de school van mijn dochter en was daar juf moeder van Annamarieke.

Sinds 2004 woon ik in Swifterbant. Ik heb een bijstandsuitkering en in 2010 mocht ik van de Gemeente Dronten een opleiding gaan volgen tot Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener. Dit is twee avonden in de week naar school en veel stage-uren maken. Ik loop nu anderhalf jaar stage in een inloophuis in Lelystad. De activiteiten in het inloophuis zijn verschillend. Er komen bezoekers voor een kopje koffie, thee of voor het eten van een maaltijd. Op maandag- en vrijdagmiddag verzorg ik een creatieve activiteit. In de ochtend werk ik bij het inloopspreekuur. Hier kunnen de inwoners van Lelystad komen voor hulp bij allerlei verschillende maatschappelijke vragen en ik zoek daar een antwoord voor hun op. Je kunt denken aan het uitleggen van brieven die ze hebben ontvangen, het aanvragen van verschillende dingen, het helpen bij het invullen van kwijtscheldingsformulieren etc

Op 24 mei 2012 ben ik door de gemeente uitgenodigd voor het bijwonen van een conferentie. Eén vraag van deze conferentie was: Wie heeft er een idee om de inwoners van de Gemeente Dronten te helpen om van ‘Kansarm’ naar ‘Kansrijk’ te komen. Bij de woorden ‘Kansarm’ en ‘Kansrijk’ moet je niet alleen denken aan de ‘Financiële Armoede’ van de inwoners van Dronten, maar ook aan ‘Sociale Armoede’ en ‘Sociale Uitsluiting’. Sociale armoede/uitsluiting (eenzaamheid) is in de tijd waar wij nu leven heel erg groot. En dan kan het nog gebeuren dat je door de ene armoede in de andere terecht komt.
Ik voelde mij direct geroepen om mezelf als vrijwilliger voor dit project op te geven.
Op 13 december vorig jaar hebben we de deuren geopend van Inloophuis De Kans. Zonder enige subsidie, maar met een aantal giften. Het inloophuis zit in het voormalige Rabobank gebouw, wij vinden het een mooie gift van de eigenaar dat wij het gebouw, voor een kleine bijdrage, twee dagen mogen gebruiken. ik ben de coördinator van Inloophuis De Kans.Samen met de 7 andere vrijwilligers zijn wij er iedere dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur. De koffie staat voor alle dorpsgenoten klaar. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers, in principe werk je 1 dag deel, 2,5 uur, per 14 dagen. Zie je dit zitten, kom even langs als je wilt of schrijf een mailtje info@inloophuisdekans.nl

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat