Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jan de Craen - Door het ijs gezakt

9-9-2006


Jan de Craen, in 1955 geboren te Raamsdonk. Sinds 1964 woonachtig te Biddinghuizen.

Biddinghuizen bestaat sinds 1963. Op een jaartje na heb ik de gehele geschiedenis van het dorp meegemaakt. In de begintijd was er een heel speciale gezellige sfeer, toen je iedereen persoonlijk kende en de noodwinkels nog op het Plein stonden. Klamer senior was destijds de dorpskapper. Rikken had er een winkel en Disselhorst en Vaartjes. En natuurlijk de vader van Dirk Zoet.

Omdat men op elkaar was aangewezen, werd er veel met elkaar opgetrokken. De gezinnen waren bijna allemaal van dezelfde samenstelling; vader, moeder en kinderen in de lagere-school-leeftijd. Het dorp was in opbouw, we zaten allemaal in dezelfde situatie, dat schept een band. Oud en Nieuw werd altijd samen gevierd, dat weet ik nog goed.

De ijsbaan was nog op het veld achter Kamphuis en volgens mij was iedereen destijds lid van de ijsclub. Er waren regelmatig schaatswedstrijden voor de jeugd. Op een keer stonden we met z’n allen te wachten op de prijsuitreiking van zo’n wedstrijd. Voor iedere deelnemer was er een reep chocolade, een koetjesreep met blauwe wikkel. Gek eigenlijk dat je dat soort details onthoudt… We hadden net allemaal een reep gekregen toen het ijs begon te kraken en we er door zakten. Wat waren we allemaal nat, koud en vies. Maar iedereen die door het ijs gezakt was had wel z’n koetjes- reep droog weten te houden!

Bij Schaap werk ik op de afdeling Verkoop Binnendienst en als vrijwilliger ben ik coördinator van de verkeersregelaars die in Biddinghuizen bij festiviteiten, zoals de Avondvierdaagse en de intocht van Ria Buiten vorig jaar, het verkeer in goede banen leiden. Sinds twee jaar ben ik ook verkeersregelaar bij Lowlands. Ik wilde graag eens kijken hoe zo’n grote organisatie de coördinatie van al die verkeersregelaars aanpakte, maar vond het zo leuk dat ik ook volgend jaar zeker weer van de partij ben!

Wat betekent Biddinghuizen voor Jan de Craen?
Er is veel veranderd in de afgelopen veertig jaar. Biddinghuizen is groter geworden, drukker, en er is minder tijd voor elkaar. Veel mensen denken; Een ander doet het wel. Degenen die dat denken, zijn meestal dezelfden die klagen. Maar gelukkig gaan we de goede kant weer op. Evenementen, zoals de viering van het veertig jarig bestaan van het dorp, de intocht van Ria Buiten en de Kartoffel Arena hebben daar zeker toe bijgedragen.

Rita van Westen
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat