Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.
Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.

Door Herma Loohuis

Henk van der Veen - Bekend van Aikido / Tai-Chi

28-1-2012


Henk is geboren in Winschoten, dus een echte Groninger, soms kun je dat nog horen. Hij heeft een broer en een zus . In 1969 kwam de familie van der Veen naar Biddinghuizen en woonde op de Uitloper. Henk was net zeven. Zijn vader verhuisde hiernaar toe, omdat hij werk vond bij Kamphuis in de smederij. Hij repareerde de landbouwmachines die volop gebruikt werden om de nieuwe polder in te richten en op te bouwen.

Ik doorliep de lagere school op de Rank (Tamarisk) en ging naar Harderwijk om op de LTS te leren voor reclameschilder. Ik wilde verder met tekenen. Maar mijn passie lag toch meer bij het maken van dingen. Ik begon opnieuw met cv (centrale verwarming) en loodgieterwerk . Ik werkte in de bouw bij Schilperoord en daarna bij Schultzer Infra in Rotterdam. Het bedrijf werd overgenomen door Wolter en Drost, cv en loodgieterbedrijf uit Amersfoort. Als laatste ben ik bij Kraaijkamp wagenbouw begonnen. Ik werk daar nu ong. dertien jaar. Ik maak complete installaties in de mobiele bungalows en heb er veel plezier in. Tussen mijn negentiende en dertigste jaar heb ik veel gereisd door veel landen met mijn neef op de vrachtwagen. Hij vervoerde karton en siroop en veel meer andere kleine producten. Mijn neef reed vooral op de Oostbloklanden, zoals Polen, maar reed ook naar Zweden en Noorwegen. Soms kochten we bontmutsen, whisky, wodka en kristal in Polen en verkochten het in Zweden. In mijn jeugd heb ik altijd een droom gehad; Harley rijden. Met mijn achttiende jaar heb ik mijn motorrijbewijs gehaald. Mijn eerste motor was een Honda, er volgden er meer en uiteindelijk kocht ik mijn eerste HARLEY. O, wat was ik toen blij. Ik ging met de motor naar Harley treffen op veel plekken in Europa. Ik werd lid van ‘De Harley Club Big V’ in Zwolle. Wat hadden we een pret! Elk weekend was ik op pad met mijn Harley. Het waren wilde tijden voor mij. Maar nu is het anders.

Eenentwintig jaar geleden heb ik mijn vrouw leren kennen in Polen. Na een jaar samenwonen gingen we trouwen. Op de dag van ons twaalfeneenhalf jaar trouwen heb ik haar verrast met een weekend overnachten in ‘de Koperen Hoogte’ te Zwolle en een ritje in een Ferrari. Auto’s hebben me ook altijd geboeid. De man die de Ferrari weer moest ophalen, vond dat ik wel goed reed en vroeg of ik bij hem wilde werken. Dat kon niet, want ik had al een goede baan, maar nam het aan om het naast mijn werk te doen. Mensen kunnen een Ferrari huren voor een bepaalde tijd. Ik was rij instructeur. Mijn bewondering voor de Ferrari werd steeds groter. Ik werd ook lid van de ‘Scuderia Ferrari Club’ in België .In 2006 ben ik in de Ferrari fabriek geweest in Maranello. Het was geweldig. 

Op mijn negende jaar ben ik begonnen met Judo in Biddinghuizen en heb sindsdien allerlei verschillende vechtsporten gedaan en uitgeprobeerd, zoals wado-cai Karate in Dronten, volcontact Karate in Kampen, Aikido in Amersfoort, Tai – Chi tao / chuan in Lelystad en s'-Gavenzande [ Z-H ], Ninjutsu in Apeldoorn en in Osnabrück, Krav – Maga [Israeliese vechtsport) in Biddinghuizen. Eigenlijk is het Vechtkunst. Ik zocht maar steeds uit waar ik me het prettigst bij voelde. En wat het beste bij elkaar past. Ik heb geleerd dat je eerst Tai-chi en dan Aikido moet gaan doen. Tai-chi geeft de rust, die nodig is voor Aikido.Na al die ervaringen wil ik dit overbrengen op andere mensen. Ik wil het graag delen. Ik ben begonnen met TAI – CHI tao in het Koetshuis. Iedereen is van hartelijk welkom, het is voor iedereen met of zonder beperkingen. Ik geef training elke vrijdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Als je geïnteresseerd bent, kom langs of bel 0321-331123. 

Biddinghuizen voor Henk:
Ik woon bijna mijn hele leven in Biddinghuizen, het is er lekker rustig en gemoedelijk, iedereen kent elkaar en helpt als dat nodig is. Ik hoop dat ik Tai- Chi bij meer mensen kan thuis brengen in Biddinghuizen .

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat