Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jan Verheessen - Indië is mijn moederland, Nederland is mijn vaderland

5-11-2005


Jan Verheessen, geboren in 1934 te Heerlen. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1994

Zijn geboorteplaats doet vermoeden dat Jan Verheesen met een ‘zachte G’ spreekt, maar niets is minder waar. Een licht accent verraadt dat hij in het toenmalige Indië is opgegroeid. ‘Als baby van twee maanden ging ik met mijn ouders naar Indië en we kwamen terug toen ik vijftien jaar oud was’, beaamt hij.
Met gemengde gevoelens kijkt hij terug op zijn jeugd. Hij kende mooie tijden in het prachtige land Indië, het land dat hij liefkozend zijn moederland noemt. Maar hij maakte er ook twee oorlogen mee en dat drukte een zware stempel op zijn jeugd. In een kamp heeft hij niet gezeten, ‘maar dat was niet nodig om een verschrikkelijke tijd mee te maken onder de terreur van de Jappen’, zo laat hij weten.

Des te schrijnender was het voor hem te ervaren dat hij ook in Nederland, in Valkenburg, niet welkom was bij terugkeer. Hij weet het nog goed, het was op de verjaardag van zijn moeder en zijn zus, twintig oktober 1949, toen hij na vijftien jaar weer voet op Nederlandse bodem zette. De Nederlandse kou was hij niet gewend. Maar ook de kille sfeer niet, waarmee de familie ontvangen werd. ‘We voelden overal dat we niet welkom waren, ook op school’, herinnert hij zich.
Omdat hij vanwege de oorlog vijf jaar niet naar school had kunnen gaan, maakte Jan in Nederland eerst de MULO af. Hij maakte carrière als beroepsmilitair bij de marine en heeft in die functie veel van de wereld gezien. Zo woonde hij ondermeer op Curaçao en Nieuw-Guinea.
Bij terugkomst uit Nieuw-Guinea was er in het vak radio-radarmonteur geen werk in de burgermaatschappij. Hij pakte noodgedwongen de studie weer op en werd assistent-meteoroloog op Schiphol. Later volgde hij bovendien nog een opleiding tot computerprogrammeur in de metaalsector.

Nog één keer keerde hij terug naar het land van zijn jeugd, zijn moederland Indonesië. ‘Dat viel me niet mee. Er kwamen, ondanks de vele goede herinneringen die ik ook heb, heel veel emoties bij me los en ik heb besloten er niet meer heen te gaan. Het doet teveel pijn’.

Wat betekent Biddinghuizen voor Jan Verheesen?
’Om eerlijk te zijn zou ik liever in Limburg willen wonen. Mijn vrouw heeft hier twee zussen wonen en we konden een leuk huis kopen op bungalowpark Bremerberg, vandaar dat we nu in Biddinghuizen wonen. We mogen als een van de weinigen “gedoogden” permanent op het park wonen en ik heb het er goed naar mijn zin. Toch hebben mijn vrouw en ik ons onlangs ingeschreven voor een appartement in De Tas. We worden een dagje ouder. Als vrijwilligerswerk doe ik de ledenadministratie voor Dorpsbelangen Biddinghuizen en ik breng maaltijden rond voor Tafeltje Dekje. Al met al bevalt het me hier in Biddinghuizen wel goed.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat