Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Johan Veldboom - Johan Veldboom woont op een zorgboerderij in Denemarken

2-9-2006


Johan Veldboom

In 1979 kwamen we naar Biddinghuizen, mijn vrouw Erika en ik. Vanaf het begin hebben we ons erg welkom gevoeld, met name in de kerk. Acht jaar hebben we bij Zon en Zegen gezongen en we waren ook actief bij de zondagschool en bij het jeugdwerk. In die tijd zijn ook onze kinderen geboren en zodoende zat ik in de ouderraad van ’t Klimop. Eind april 1987 viel mijn oog op een advertentie in het blad De Boerderij; Medewerker gevraagd op Deens bedrijf. Een week later was ik al op bezoek in Denemarken en als het aan die Deense boer had gelegen was ik daar meteen begonnen.

Maar ja, ik had een baan bij Bremer aan de Nonnetjesweg, een koophuis aan de Deel en een gezin met vijf kinderen… Aan de andere kant, áls we wilden emigreren, dan moest het nu, nu de kinderen nog klein waren. Drie maanden na het uitkomen van die advertentie woonden we in Denemarken. Een mooi land waar nog ruimte is, en veel gastvrijheid. In het begin struikelde ik nog wel eens over de taal, maar dat ging al snel beter.

Binnen een jaar heb ik, met behulp van mijn vader, mijn eigen veebedrijf gekocht in de buurt van Billund. Vijf jaar lang hebben we daar met veel plezier geboerd. Door het plotselinge overlijden van mijn vader, de hoge rentes en het relatieve lage eigen vermogen hebben we de boerderij verkocht. Daarna ben ik jarenlang voedermeester geweest op een veebedrijf met honderdtachtig koeien.
Erika zorgde voor onze kinderen en voor kinderen van buitenshuis werkende ouders. Ondertussen volgde ze een opleiding tot pedagoog. Mede door die opleiding zijn we in de pleegkinderen geraakt. We wonen nu inmiddels al weer vijf jaar op een zorgboerderij, waar we vier kinderen verzorgen die aan de ouderlijke macht onttrokken zijn. Kinderen die al in een heel vroeg stadium in hun leven gestruikeld zijn en daardoor voor hun leven gemerkt.

Als we nu, na negentien jaar in Denemarken, terugkijken op de dingen die we gedaan hebben, zijn we erg tevreden. We hopen de komende tien jaar nog voor de kinderen die aan ons zijn toevertrouwd te mogen zorgen. Onze eigen kinderen zijn inmiddels allemaal volwassen en we zijn de gelukkige grootouders van twee kleinkinderen.

Wat mis je van Biddinghuizen?
We zijn al jaren weg, maar nog steeds missen we de vele vrienden en bekenden waar we gewoon even binnen konden lopen voor een kopje koffie of voor het lenen van de fietspomp of een hamer. Ook missen we Zon en Zegen. (Die zijn zelfs en keer bij ons in Denemarken geweest!) Als we in Biddinghuizen zijn rijden we altijd graag even een rondje door het dorp en we gaan dan zeker koffie drinken bij onze buren Miep en Roel.

Het e-mailadres van Johan is: erjo@os.dk

Rita van Westen
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat