Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Ruth Aantjes - Radio kan niet zonder Ruth

30-4-2011


De radio kan deze laatste maanden niet zonder haar. Elke week wordt ze op woensdag tegen kwart over negen opgebeld en mag ze vertellen waar ze mee bezig is. Ze is in maart 1996 geboren in Rotterdam, heeft er vijf jaar gewoond en ze zijn daarna naar de boerderij aan de Hoekwantweg verhuisd. Haar moeder is in Harderwijk opgegroeid. Haar vader werkt in een ziekenhuis. Dit was goed te combineren, nadat ze elkaar hadden ontmoet. In Harderwijk konden ze nog geen huis krijgen, dus werd het Biddinghuizen. Ze heeft nog een broer van 17, Wiger, en een zusje Annegeer van 13 jaar . Nu wonen ze aan de Klaversingel.

Ik had een plaatje aangevraagd bij een radiostation “ XNOIZZ, positive radio” van de EO: een jongerenradio, dat alleen via internet te beluisteren is. Het heeft geen frequentie. De muziek, die overdag wordt gedraaid zijn allemaal van Christelijke bands. ‘s Avonds wordt er door twee mensen een programma gemaakt dat ‘de Soos’ heet. Iedere dag heeft zijn eigen mensen. Toen werd ik gebeld: ‘Waarom heb je dit plaatje aangevraagd?’, was de vraag. Ik kwam met hen aan de praat. Het was zo gezellig, dat ze zeiden: ‘Volgende week bellen we je weer.’ Dus, dat zijn we blijven doen. Ze vragen me hoe mijn dag was, wat ik ga doen in het weekend, als er iets op het nieuws is geweest, naar mijn mening hierover; dat soort dingen. Het is dus spontaan ontstaan. Ik vroeg of ik eens een keer langs mocht komen. Dat gebeurde op 27 april jl.

Tegen vijf uur kwam ik aan in Hilversum. Ik werd opgehaald van het treinstation door Andrei, een van de dj’s. We zijn naar het EO gebouw gelopen, aan de Oude Amersfoortseweg, 100 m er vanaf. Daar ging Andrei in de studio nog iets afmaken, terwijl we gezellig babbelden. Rondom half zes kwam zijn sidekick, zijn mede dj, Ruben. Een half uurtje later zijn we wat gaan eten in de kantine van de EO.
Om zeven uur begon het live programma. Ik heb de hele avond met een eigen microfoon naast de dj’s gezeten en mee gepraat. Toen een meisje werd gebeld, omdat ze iets had gewonnen, stelde ik haar de vraag: ‘Hoe is het nu om gebeld te worden door deze dj’s?’ Deze vraag stellen voelde heel raar, want daarvoor werd ik altijd gebeld. Dit duurde tot negen uur. Met een big smile zat ik naast mijn vader in de auto terug naar huis.

http://www.eo.nl/xnoizz/homepage/page/-/galleries/audio.esp?audiogallery=11507879 Via deze link kun je me horen op de radio.

Mijn andere hobby is zingen. Ik heb afgelopen maart meegedaan met het project van Heleen van Els: ‘De Amazones’ Ik heb hier erg van genoten, ondanks dat ik samen met Marleen de jongste was. Elke repetitie was het zeer gezellig.

Om de week heb ik zangles van Floor Stappers en elke week pianoles van Heleen.
Er is ook een ander project; ‘Continentals’, waar je je elk jaar opnieuw voor in kunt schrijven. Het is verdeeld in drie leeftijdscategorieën; de Continental kids van acht tot twaalf jaar; de Young Continentals van dertien tot zeventien jaar en de Continentals van zeventien en ouder. Ik ben al eens meegeweest met de jongste categorie. Aanstaande zomer ga ik met de middelste groep; de Young Continentals mee naar Duitsland en Polen. Dit duurt drie weken. We slapen bij mensen thuis in gastgezinnen of in kloosters. De voertaal is Engels, omdat er vaak jongeren uit het buitenland meedoen. We gaan eerst een week in Rotterdam het hele concert in elkaar zetten en daarna 2,5 week toeren en concerten geven; 3 concerten in Nederland, 2 in Duitsland, 5 in Polen dan weer terug over Duitsland 3 concerten en dan nog 2 concerten in Nederland.

Voor de kids is het moeilijk om je te blijven concentreren. Je krijgt regels waar je je aan moet houden, zodat het makkelijker wordt om erbij te blijven. Het is wel vermoeiend, laat naar bed, vroeg eruit, naar de volgende plek reizen, alles opbouwen, optreden, alles afbreken (ieder heeft zijn eigen taak) en weer laat naar bed. Het is supergaaf om te doen.

http://www.continentals.nl  Hier vind je informatie over de Continentals.

Biddinghuizen voor Ruth
Het is echt zo’n saamhorig dorp: ons kent ons dorp. Ik mis wel de stad, lekker mensen niet kennen en anoniem naar mensen kijken in een park. Maar als ik naar school fiets en de opkomende zon zie, dan geniet ik van het dorpse. Als je ook maar iets meer wilt, moet je al heel gauw met de bus. Dat vind ik jammer. Er is niet veel voor de jongeren; mocht het er wel zijn, dan weet ik het gewoon niet. Ik weet ook niet hoe je dat duidelijker kunt maken naar jongeren. Ik weet wel dat dorpsgenoten hier aan werken.

Wil je ook in de Biddinghuizen Actueel, mail naar hermaloohuis@chello.nl . Heb je een leuke baan, een reis gemaakt of iets anders wat bijzonder is, vertel het hier. Mensen zullen ervan genieten.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat