Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Hanne Keijzer - Hanne zwemt het IJsselmeer over!

7-8-2010


Vaste bezoekers aan zwembad De Alk weten het al; Hanne(25) is aan het trainen. Baantje na baantje legt ze af. Kilometers maken in het water. En vanaf haar huis aan de Havenkant (waar kun je als zwemster beter wonen?) is het maar een paar meter lopen naar de Hoge Vaart, waar ze de trainingen in open water uitvoert. Op 14 augustus gaat ze een poging doen het IJsselmeer over te zwemmen, van Stavoren naar Medemblik.

Het zat er altijd in. Ik ben een echte waterrat, altijd geweest. Met veel plezier heb ik als kind alle diploma’s gehaald. Zwemmen, dat hoort gewoon bij mij. Vooral de lange afstanden vind ik leuk om te doen. In zwembaden is de maximale wedstrijdafstand 2 kilometer. Van mijn trainer hoorde ik dat bij zwemmen in buitenwater langere afstanden gezwommen worden. Tot wel tien kilometer. En eens per jaar tweeëntwintig, het IJsselmeer over! Vorig jaar al wilde ik meedoen aan die langste afstand, maar toen wist ik me niet te kwalificeren. Dit jaar wel, gelukkig.

Dagelijks ben ik te vinden in zwembad De Alk. Wat een prachtig zwembad voor een dorp als Biddinghuizen. Ik hoop echt dat het niet gesloten zal worden, dat zou zo zonde zijn. Het zwembad in Dronten is vaak gesloten. Nu ook bijvoorbeeld, in de zomervakantie. Erg jammer vind ik dat. Van de medewerkers bij De Alk krijg ik alle medewerking bij mijn trainingen. Zij zorgen ervoor dat ik iedere dag lekker mijn baantjes kan trekken.

Samen met mijn moeder of met mijn vriend train ik ook in het kanaal. Het zwemt er heel plezierig, want het water is schoon, schoner zelfs dan in het Veluwemeer. Vanwege de veiligheid gaat er in open water altijd iemand met me mee. Ik zwem van de brug naar de steiger en weer terug. Omdat ik harder zwem dan mijn begeleiders, zwem ik telkens korte afstanden heen en weer om bij ze in de buurt te blijven. Samen met mijn vriend doe ik ook aan hardlopen. Hij loopt sneller dan ik en als we samen trainen loopt hij heen en weer om niet te veel op mij vooruit te lopen. We houden elkaar dus mooi in evenwicht.

Vergeleken met andere zwemmers die meedoen aan de wedstrijd over het IJsselmeer ben ik zeker niet een van de snelste zwemmers. Voor mij zijn de prestatie en het plezier dat ik erin heb veel belangrijker dan de tijd. Of ik de overkant van het IJsselmeer ga halen is de vraag. Nog nooit heb ik zo’n lange afstand in open water gezwommen. Als het zaterdag niet lukt, probeer ik het volgend jaar gewoon weer opnieuw.

Vooral voor het goede doel waar ik voor zwem hoop ik dat ik in Medemblik zal finishen. Voor mijn afstudeerproject voor mijn studie communicatie ben ik in contact gekomen met het Oogfonds. Zij boeken zoveel mooie resultaten. Kijk maar eens op www.oogfonds.nl. Mensen die een bijdrage willen storten kunnen dat doe op rekening 7822491 t.n.v. Hanne Keijzer Biddinghuizen, o.v.v. Oogfonds. Voor meer informatie kan men mailen naar hanne.keijzer@hotmail.com
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat