Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Clara van de Water - Vrijwilligerswerk omdat het leuk is

15-11-2008


Clara van de Water. Geboren in ‘s Gravenhage. Woont sinds 1970 in Biddinghuizen.

Niet vanwege maatschappelijke betrokkenheid of andere zwaarwegende motieven, maar simpelweg omdat ik het leuk vind, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Eerst bij wooncentrum De Regenboog in Dronten. Daar heb ik een aantal jaren de dierenweide verzorgd en ging ik op dinsdagen wandelen met bewoners die in een rolstoel zitten. Soms is het best zwaar en het is ook niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel heel leuk om te doen en het geeft me veel voldoening.

Sinds de start ben ik als vrijwilliger betrokken bij de voedselbank te Biddinghuizen. Ik ontvang de mensen en schenk koffie en thee. Voor de kinderen is er limonade. Iedere week is er een samenkomst en wordt er gepraat over van alles en nog wat, behalve over problemen. De nadruk bij deze wekelijkse bijeenkomst ligt op de gezelligheid. Er worden door de mensen wel tips uitgewisseld over hoe je zo slim mogelijk met je geld kunt omgaan. Ook ontstaan er soms leuke onderlinge contacten.

Dat mensen die het nodig hebben een pakket van de voedselbank krijgen betekent vaak een stukje minder sociale armoede. Want door zo’n pakket hoeft het geld niet aan eten uitgegeven te worden kan er bijvoorbeeld ook eens een buskaartje gekocht worden. Openbaar vervoer is duur. Een retourtje Harderwijk met de bus kost ongeveer net zoveel als twee dagen eten. Door het pakket kunnen mensen weer eens iets doen, wat anders niet zou kunnen. En dat is toch hartstikke leuk als je het niet zo breed hebt?

Er wordt door heel veel verschillende mensen gebruik gemaakt van de voedselbank. Sommige mensen hebben door omstandigheden, bijvoorbeeld werkloosheid, even geen geld. Het inkomen daalt dan, terwijl de vaste lasten gewoon door gaan. Er zijn ook mensen bij die leren het nooit om goed met geld om te gaan, maar dat komt bij alle inkomensniveaus voor. Het is niet aan ons om daarover te oordelen. Je kunt trouwens niet zomaar aankloppen voor een pakket hoor. Deelname aan de voedselbank kan alleen via doorverwijzing door bepaalde instanties. Wij als vrijwilligers zorgen ervoor dat de mensen wekelijks iets leuks hebben om naar uit te kijken.

Wat betekent Biddinghuizen voor Clara?
De reden dat ik destijds in Biddinghuizen kwam wonen is dat het een gezellig klein dorp was. Het dorp is in de jaren dat ik er woon behoorlijk gegroeid. Over de inbreiding maak ik me zorgen. Doordat er op verschillende plaatsen in het dorp gebouwd wordt op uitlaatgebieden voor honden zal naar mijn verwachting de overlast door hondenpoep toe gaan nemen. Ik hoop dat de gemeente hier en daar nieuwe uitlaatgebieden zal aanwijzen. Of de mensen moeten bereid zijn zelf de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Voor een goede hondenbezitter is dat geen probleem. Maar dat werkt alleen als de gemeente hiervoor afvalbakken gaat plaatsen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat