Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Hennie Hartkamp - Workshops met wol

5-9-2009


Hennie Hartkamp – Geboren te Emmeloord, opgegroeid aan de Oldebroekerweg, woont nu aan de Harderringweg. Geeft workshops met wol.

Waar mijn passie voor wol vandaan komt? Nou, dat komt gek genoeg door mijn vader. Hij was een heel creatieve man. Dat creatieve heb ik beslist van hem. We waren thuis met drie jongens en drie meisjes en voor zijn dochters heeft hij voor ieder eigenhandig een spinnenwiel gemaakt. Toen is bij mij de liefde voor wol ontstaan. Van losse wol een draad te maken, en van die draad weer van alles kunnen maken.... prachtig! Samen met mijn tweelingzus Ans heb ik vroeger heel veel gesponnen. Van een tante heb ik toen ik nog heel jong was al breien geleerd. In die tijd waren zelfgebreide vesten en truien in de mode.

Daarna volgde een periode in mijn leven waarin ik niet zoveel aandacht aan handwerken heb besteed. Ik werkte bij de bank in Biddinghuizen en Zeewolde. Later ging ik met mijn man Huib aan de Harderringweg wonen en kregen we drie jongens. In 1993 zijn we omgeschakeld naar biologische landbouw en ben ik volop gaan meewerken op ons biologische landbouwbedrijf. Een leuke maar drukke tijd. Toch wilde ik weer iets helemaal voor mezelf. Iets dat helemaal mijn ding was. Eerst ben ik op kleine schaal workshops gaan geven. Antroposofische poppen maken, seizoentafels maken, vilten. Noem maar op. Na een aantal cursussen gevolgd te hebben heb ik in 2005 besloten mijn werk op ons agrarische bedrijf af te bouwen en me volledig te gaan richten op het geven van lessen.

In mijn atelier aan de Harderringweg geef ik nu cursussen en workshops. Ik werk met wol van onze drie eigen schapen, maar koop ook veel wol in. Er zijn veel verschillende schapenrassen. Zo heeft ieder ras weer z’n eigen krul en eigenschap. Wol verven doe ik ook vaak zelf.

Op zaterdag 5 september hou ik van 11.00 tot 17.00 uur open dag in mijn atelier aan de Harderringweg 6. Iedereen mag komen kijken naar wat het nieuwe seizoen aan cursussen gaat brengen. Ook kan men alvast zelf met wol aan de slag gaan. Meer informatie is te vinden op www.werkenmetwol.nl

Het overbrengen van mijn passie voor wol op andere mensen en dan zien hoe het enthousiasme groeit als ze met dit prachtige natuurlijke materiaal aan het werk gaan, dat vind ik één van de leukste aspecten van mijn werk.


Wat betekent Biddinghuizen voor Hennie?
Als je aan de buitenwegen woont, heb je volgens mij wat minder binding met de plaats waar je woont dan de mensen in het dorp zelf. Nu de jongens de deur uit zijn kom ik hooguit 1 à 2 keer per week in Biddinghuizen. Toen ik nog bij de bank werkte en de kinderen kleiner waren en ze in Biddinghuizen naar school gingen was dat zeker 1 à 2 keer per dag. Het is een jaar voorgekomen dat we op een avond voor sporten van de jongens 100 km reden. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Op een boerderij wonen en leven heeft toch meer voordelen dan nadelen voor mij.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat