Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Anneke Bonsen - Muziek is mijn lust en mijn leven

2-4-2011


Anneke is bijna 64 jaar en is geboren in Amsterdam in de buurt van de Pijp: Papendorp. Een buurt op zich, allen Katholiek. Ze heeft twee broers. Het was vroeger heel normaal dat je op je vijftiende al ging werken. Zij ook. Ze werkte in een fournituren winkel en daarna op kantoor bij Heineken. Ze leerde zichzelf alles aan. Ze is getrouwd geweest en heeft twee meiden, Sandra en Mirella.2 leuke schoonzoons, Jammer genoeg wonen de twee kleinkinderen met Sandra in Duitsland.

Ik deed bij Heineken de ledenadministratie. Een voorbeeld van mijn werkzaamheden: De horeca leende soms geld om bv een diepvrieskist te kopen. Dat moest per maand afbetaald worden. Dat hield ik allemaal met de hand bij; geen computers nog.. Later kwamen de ponsmachines en boekhoudmachines, die een halve kamer groot waren. Dat werk heb ik gedaan tot ik een baby kreeg. Eigenlijk mocht je na je trouwen niet meer werken, maar de tijden begonnen te veranderen en ik mocht tot na de bevalling blijven. Het was een goede baas. In 1972 zijn we van Amsterdam naar Biddinghuizen verhuisd. We wilden naar Lelystad. Daar was een grote wachtlijst. Zij verwezen ons naar Dronten of Biddinghuizen. En daar hebben we geen dag spijt van gehad. We hadden op de Flevohof (Walibi Flevo) een barbecue restaurant gepacht. De slager stond er in de slagerij vlees klaar te maken en worst te draaien: zichtbaar voor iedereen. En wij verkochten dat vlees in ons restaurant om door de klanten zelf te laten barbecueën. Dit hebben we acht jaar gedaan.

Na meerdere jaren verschillende bedrijven te hebben gehad, ben ik als vrijwilliger begonnen bij de peuterspeelzaal. Ik werk al tien jaar de maandag en donderdagochtend met de woelwatertjes en met heel veel plezier. Ik ben nu bezig verkleedkleren aan het maken. Het hangt in een kast. Als ze zin hebben om zich te verkleden, mogen ze het pakken. Voor mijzelf naai ik ook bijna alle kleding, dus dat is voor mij een peulenschil. We zitten sinds kort op de tijdelijke locatie bij het zwembad. Dat is even wennen. Door veel overlast van vandalisme willen we graag naar een multifunctioneel centrum (MFC). Het kan ons niet snel genoeg gaan.

Muziek is mijn lust en mijn leven . Vroeger zat ik in een doedelzakband in Dronten (Dronten&District pipeband). Daar ben ik wegens tijdgebrek mee gestopt. Ik zing nu hier in de kerk , in het Katholieke Ceciliakoor. Daarvan ben ik voorzitter. Ik computer heel graag, heb me van alles zelf aangeleerd bv het maken van roosters op Excel. Daar kan ik van genieten en vind het zeer nuttig. Ik gebruik het voor veel zaken, die er dan overzichtelijk uit gaan zien. Het is bijna een hobby.

Nu ben ik heel druk met het zingen van het Amazonelied van Heleen van Els. Zaterdag 2 april hebben we de generale repetitie gehad in de Voorhof. We zijn onderdeel van het muziekfestival. Dit is voortvloeisel van de orgelmarathon, zoals het eerder heette, met als doel geld te verzamelen voor het onderhoud van de Voorhof. De uitvoeringen zijn op 9 april en er doen heel wat koren en muzikanten mee. Het begint al vrijdagavond voor jeugd met een jamsessie en het luisteren naar jongerenkoren. Met het lied ”De amazone “ treden wij zaterdagavond om 19.30 uur op. Het is spectaculair wat Heleen heeft neergezet. Het varieert enorm in tempo en ritmes. Het gaat over de Griekse Amazone vrouwen die de strijd aangingen met de overheersers. Vorig jaar heb ik ook meegedaan aan “de Zevensprong”, het jaar daarvoor aan ”Sappho”. Ook geweldig.

Ik ben ook lid van de leesclub (van de vrouwenvereniging “Zij actief”) Eens per maand discussiëren we over het gelezen boek.

Biddinghuizen voor Anneke: Ik vind het hier heerlijk. Ik heb mijn sociale netwerken. Ik wil graag naar de Tas verhuizen, alles lekker gelijkvloers. Als ik dan eens weg ben, wordt er goed op mijn huis gepast. Als het MFC komt, ben ik helemaal gelukkig!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat