Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Mariska van Diepenbeek - Weer terug in Biddinghuizen

14-4-2012


Met veel plezier ontvangt Mariska van Diepenbeek – van Kempen haar gasten in Bed & Breakfast ‘De Kandelaar’. De bezoekers komen overal vandaan om te genieten van het uitgestrekte landschap en de dieren op de boerderij, maar ook wanneer er voor het werk een grote klus in de regio moet worden geklaard, zoals de steigenbouwers van de brug bij Biddinghuizen. De Kandelaar is gevestigd aan de Hoekwantweg, waar Mariska samen woont met haar man Marc en hun baby Marlies. Op hetzelfde erf woont broer Joris met zijn vrouw Natasja en dochter Kalyee van 1,5 jaar.

Daags na mijn communie verhuisden (of emigreerden we in die tijd) in 1978 van Brabant naar de Flevopolder. Samen met m’n ouders, broer en de familie van der Linden kwamen we te wonen aan de Ganzenweg. Voor velen waren de roodbonte koeien een bekende aanblik, wanneer men de polder binnen kwam bij Harderwijk. We hoorden destijds bij de gemeente Lelystad en van Zeewolde was nog niets te zien. Daarom gingen we net als vele buurkinderen naar de lagere school in Biddinghuizen, De Wingerd. Een leuke tijd met veel spelen op het grote grasveld, vooral slagbal was erg favoriet.

De middelbare school bracht ik door op RSG ’t Slingerbos in Harderwijk. Inmiddels werd de gemeente Zeewolde een feit, waardoor we steeds meer activiteiten daar gingen ondernemen. M’n opleiding vervolgde ik aan de Christelijke Agrarische Hogeschool, omdat ik toch wel sterk geïnteresseerd was in de agrarische sector. Ook Marc, die ik tijdens het carnaval in het zuiden had leren kennen, had veel hobby in de boerderij en hij zette samen met m’n vader het werk op de boerderij voort. De familie van der Linden had in 1992 afscheid genomen van het agrarische leven en begon een tennis/squash hal in Zeewolde.

Eind negentiger jaren kregen we te horen dat men het natuurgebied Harderbroek graag wilde uitbreiden, waardoor ons bedrijf plaats moest maken voor meer natuur. We gingen op zoek naar een nieuwe plek. We bezochten bedrijven in Noord Holland en Zeeland, maar de voorkeur ging vrij sterk uit naar een nieuwe stek in de polder. Na enig speurwerk kwamen we terecht op De Kandelaar in Biddinghuizen, een voormalig akkerbouwbedrijf waar vele onderzoeken zijn gedaan.

Op de langste zomerdag in 2000 werd de nieuwe melkveestal met twee melkrobots in gebruik genomen. Het was een grote omschakeling om de koeien zelf hun gang te laten gaan, maar het nieuwe systeem wende snel. M’n opa van 93 jaar vond het prachtig, koeien met de hand melken, met een melkmachine en nu zelfs met een melkrobot! Naast het melkveebedrijf hebben we ook akkerbouw. Natuurlijk gras, maïs en tarwe voor de koeien en verder aardappels, suikerbieten, uien en tegenwoordig ook tulpenbollen.
Omdat De Kandelaar een voormalig proefbedrijf was, stond er ook een kantoorgebouw op het erf. Via “Vrienden op de Fiets” begonnen we met de verhuur van een kamertje, maar al snel kwamen we erachter dat er veel vraag was naar overnachtingsmogelijkheden. Kortom, we starten met een Bed & Breakfast gelegenheid. Na enkele verbouwingen hebben we nu de beschikking over vier kamers met elke een eigen douche en toilet gelegenheid. Via Bed & Breakfast Nederland zijn we officieel gewaardeerd met vier tulpen, zoals de sterren een erkenning zijn voor een hotel. De gezamenlijke kantine wordt ook gebruikt voor vergadering, ontvangsten van excursies voor de boerderij of door hondenschool Agility Club Flevoland. Kortom er is genoeg te beleven op de Kandelaar. Zie www.dekandelaar.eu

Wat betekent Biddinghuizen voor mij?
Een dorpscentrum is zeker van belang voor onze gasten. Even een kleine boodschap halen of gebruik maken van een heerlijke Chinese hap, snackbar of naar één van de restaurants aan het Veluwemeer. We wijzen onze gasten graag de weg in Biddinghuizen. En natuurlijk gaan de kleintjes naar kinderdagverblijf BeChild en zullen ze er later ook naar de lagere school gaan; naar het hopelijk prachtige MFC.

Wil je ook je verhaal vertellen, meld je aan bij hermaloohuis@kpnmail.nl  We doen het samen.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat