Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Lammie Brink - Tien jaar thuis in het Colombinehuis

10-3-2007


Lammie Brink, geboren in Doornspijk. Woont sinds 1986 in Biddinghuizen.

Toen mijn ouders vanuit Lelystad, waar ik opgegroeid ben, naar Biddinghuizen gingen, was er eigenlijk niet veel meer dat ons daar bond. We woonden destijds in de Schouw, geen fijne buurt. Er was een drugspand in onze directe omgeving en meerdere malen is er bij ons ingebroken. Dat gaf een heel onveilig gevoel. Daarom hebben we Lelystad verlaten en zijn we naar Biddinghuizen verhuisd.

Onze twee zoons Michael en Erwin zijn daar geboren. Allebei hebben ze PDD-NOS. Daardoor zijn het misschien niet de gemakkelijkste kinderen, maar voor mij wel de allerliefste. Toen ze naar de peuterspeelzaal gingen ben ik daar vrijwilligerswerk gaan doen. We hebben met een aantal moeders een knipploeg opgericht, om de juffen te helpen met het voorbereiden van de werkjes voor de peuters. Op de maandagen was ik als hulpmoeder aanwezig. Mijn speciale aandacht ging daarbij speciaal uit naar de ‘moeilijke’ kinderen. Daar had ik, door de ervaringen met mijn eigen kinderen, speciaal oog voor en vooral geduld. Kinderen die wat meer aandacht nodig hebben worden soms bij sportclubs of verenigingen weggestuurd omdat ze lastig zouden zijn. Volgens mij beseffen de meeste mensen niet wat ze kinderen hiermee aandoen.

Toen ik er na mijn scheiding plotseling alleen voor stond, moest ik de kost voor mij en de jongens gaan verdienen. Gelukkig kon ik altijd op de steun van mijn ouders rekenen. Daar blijf ik ze eeuwig dankbaar voor. Ik vond een baan bij het Colombinehuis, dat toen net de deuren geopend had. Door de hulp van mijn ouders hoefde ik me tijdens mijn afwezigheid thuis, geen zorgen te maken over de kinderen. Ik ben nu alweer tien jaar een werkende moeder en heb in die jaren het Colombinehuis zien ontwikkelen tot wat het nu is. Ik voel me er zeer thuis. Het schoonmaakwerk vind ik leuk om te doen en de contacten met collega’s, vrijwilligers en gasten zijn erg prettig. Ik ga elke dag met veel zin naar mijn werk.

Ook in het Colombinehuis heb ik weer te maken met kinderen en ouders die het niet altijd gemakkelijk hebben. Blijkbaar loopt dat als een rode draad door mijn leven. Door mijn ervaringen heb ik begrip en aandacht voor mensen die het niet cadeau krijgen. Aan de andere kant heb ik, door de ontmoetingen met de gasten en de vele ervaringen die ik er de afgelopen tien jaar heb opgedaan, ook heel veel geleerd in het Colombinehuis.

Wat betekent Biddinghuizen voor Lammie Brink?
De rust in Biddinghuizen ervaar ik als fantastisch. Ik heb nooit een dag spijt gehad dat ik hier naartoe gekomen ben. Net zoals veertig jaar geleden is het dorp weer in opbouw. Zo nu en dan is het door alle opbrekingen wel een rommeltje, maar ik ben ervan overtuigd dat het prachtig gaat worden, het winkelcentrum en de renovatie van de oudere huizen. Ook mijn huis wordt binnenkort opgeknapt, daar ben ik blij om. Om de voorzieningen te behouden moet het dorp groeien, maar eigenlijk vind ik dat wel jammer. Wat mij betreft is het groot genoeg zoals het nu is, maar ik snap de noodzaak. Voor de jeugd zou er wel iets meer gedaan kunnen worden, maar verder heb ik het prima naar mijn zin hier. Ik hoop in Biddinghuizen oud te worden, samen met het Colombinehuis.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat