Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Astris Siemons - Weggooien is zonde

12-3-2011


Toen Astrid Siemons een paar jaar geleden iemand hielp met het opknappen van een huis, waarin de vorige bewoner allerlei spullen had achtergelaten, is het idee van een eigen kringloopwinkel ontstaan. Want die achteloos achtergelaten spullen waren best nog de moeite waard. Zonde om weg te gooien. Het idee voor een eigen kringloopwinkel werd geboren. Nu is ze de trotse eigenares van Kringloopwinkel Biddinghuizen.

Doodzonde vind ik het om spullen die nog bruikbaar zijn weg te gooien. Er zijn zoveel mensen die er nog plezier aan kunnen hebben. Beter ook voor het milieu. De afvalberg is al groot genoeg. Weggooien mag alleen, als het echt niet anders kan. Dat is mijn visie en vanuit die optiek ben ik in het centrum van Biddinghuizen begonnen met een Kringloopwinkel. Eerst heette die winkel Habbekrats, dat vond ik wel een passende naam, maar helaas is het een beschermde naam en nu heet mijn winkel gewoon Kringloopwinkel Biddinghuizen.

In december ben ik begonnen. Eigenlijk was het een beetje te vroeg om al open te gaan, want alles was nog niet op orde. Ik wilde graag snel beginnen, want de huur voor het pand is bepaald niet gering en subsidie krijg ik niet. Nu is alles beter ingericht, de meubels staan gezellig gegroepeerd, de schilderijen zijn opgehangen en alles spullen staan netjes uitgestald. Ik selecteer ook beter welke goederen ik binnenkrijg, want een vuilnisbelt is het hier natuurlijk niet. De spullen die ingebracht worden, moeten bruikbaar zijn voor iemand anders. Tegenwoordig ga ik eerst even kijken als iemand een bankstel over heeft. Door schade en schande ben ik er achter gekomen dat het nodig is, want als ik spullen naar de stort moet brengen, moet ik daarvoor betalen. Dan heb ik er werk aan en bovendien kosten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vanuit Biddinghuizen, maar ook vanuit de regio, krijg ik dagelijks mooie spullen binnen. Meubels, speelgoed wit- en bruingoed en huisraad.

Inmiddels ben ik erachter gekomen dat mijn winkel tevens in een sociale behoefte voorziet. Dagelijks komt hier iemand die de elektrische apparatuur weer netjes maakt. Er zijn mensen die me spontaan komen helpen met schoonmaken en verkopen. Voor mij is dat hartverwarmend, want het is veel werk als ik alles in m’n eentje moet doen. Maar al die aanloop is bovendien heel gezellig en ik merk dat de mensen die me komen helpen er zelf ook heel veel plezier aan beleven. Dat is mooi toch?
Gelukkig gaan de verkoopcijfers de goede kant op, maar het zal nog wel wat moeten groeien. Steeds meer mensen weten de kringloopwinkel te vinden. Elke dag krijg ik nieuwe spulletjes binnen, dus het kan de moeite lonen even binnen te lopen. Binnenkort ga ik ook nieuwe producten verkopen. Die koop ik in via het internet. En in de werkplaats achter de winkel gaan we binnenkort beginnen met tuinmeubelen maken van sloophout.

Een bepaald doel heb ik niet voor ogen met de winkel. Als ik de kosten er maar uit heb, dan is het goed. En de winkel moet een eigen identiteit hebben, een gezellige uitstraling en lage prijzen. Dan ben ik tevreden en een tevreden mens is een gelukkig mens. Ik heb er nu al heel veel vrienden bij gekregen, dat is ook heel wat waard.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat