Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wilco den Teuling - FZN (Fietsgroep Zonder Naam)

27-10-2009


Wilco den Teuling – Altijd in Biddinghuizen gewoond. Hij begon in z’n eentje met mountainbiken en nu gaat er elke zondag een groep fietsers het bos in.

Toen ik een paar jaar geleden werkvoorbereider werd bij een bedrijf dat transformatorstations bouwt, was ik opeens iemand met een kantoorbaan. Daarvoor werkte ik ruim tien jaar bij Gicom, als servicemonteur. Die kantoorbaan bevalt uitstekend, maar ik voelde al snel dat minder lichaamsbeweging mijn lijf geen goed doet.

Als kind had ik een crossfiets en door de natuur fietsen vond ik toen al hartstikke leuk. Reden voor mij om weer een fiets te kopen waarmee ik mijn conditie op peil kan houden. In de omgeving van Biddinghuizen zijn er mogelijkheden genoeg om lekker te fietsen. Het liefst ga ik naar het Spijkbos. Over de weg fietsen vind ik minder leuk. Elke zondagochtend ga ik er op uit, weer of geen weer. Heerlijk!

Al snel ging mijn schoonvader Johan Verkuijl met me mee. Daarna volgde Peter Munneke. En Andre Schaap en Wulfert ter Beek. Jacco Schaap en Patrick Mahu. Zo is er spontaan een fietsgroep ontstaan. De groep wordt steeds groter. Soms gaan er kennissen van ons mee. En soms ook kennissen van kennissen. De groep wordt steeds groter, maar de vaste kern bestaan uit zo’n zeven a acht man. Zo nu en dan doen we mee aan een toertocht. We hebben inmiddels zelfs gesponsorde kleding.

Onze fietsgroep heeft geen naam, geen bestuur en geen trainer. Het is allemaal nogal informeel, maar daarom beslist niet minder leuk. Iedereen die mee wil mag mee. We hebben nog steeds niet de intentie om het professioneel aan te gaan pakken. We fietsen puur voor de lol. Rond half tien vertrekken we vanaf de Parksingel en we fietsen wekelijks ongeveer veertig kilometer. Samen uit, samen thuis, want we wachten aan het einde van de rit wel op elkaar. Soms zitten we helemaal onder de modder als we thuiskomen.

Op zeven november doe ik, net als de vorige keren, mee aan de jaarlijkse RPM marathon in Het Koetshuis. Een prachtig evenement. Het is natuurlijk heel anders dan fietsen in het bos. Al die fietsende mensen, dat geeft toch een bepaalde sfeer. En het goede doel spreekt me ook zeer aan. De kans op overleving bij een hartstilstand is vele malen groter als er een AED binnen handbereik is. Dus moeten die AED’s er gewoon komen in Biddinghuizen. Het RPM-en ken ik via Joy4Life, waar ik in de winter altijd sport. Super dat zij ieder jaar een marathon organiseren voor een goed doel! Ik hoop dat ook dit jaar weer alle fietsen bezet zullen zijn.


Wat betekent Biddinghuizen voor Wilco?
Ik ben blij dat het MFG er daadwerkelijk komt. De scholen hebben dringend behoefte aan nieuwe gebouwen, want het ziet er nog net zo uit als vroeger, toen ik er op school zat. Dat kan echt niet meer. Mooi dat de kinderopvang bij de scholen komt. Het wordt tijd. Er zijn zoveel ouders die allebei werken. Er wordt op deze plaats vaak geroepen dat er meer voor de jongeren in het dorp gedaan zou moeten worden. Ik vind dat jongeren zelf ook wel wat initiatief mogen tonen. Er kan veel in Biddinghuizen, als je het wilt. Vroeger was er wekelijks jongerensoos. Dat moet nu toch ook weer kunnen?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat