Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Nicole van het Bolscher - Nicole van het Bolscher

13-8-2011


Nicole van het Bolscher is geboren en getogen in het Brabantse Roosendaal. Ze werd in 1973 geboren als oudste dochter in een gezin van 2 meiden. De oorsprong van de familie “van het Bolscher” ligt in Twente. Haar ouders zijn begin jaren ’70 “geëmigreerd” van Hengelo (Ov) naar Roosendaal, waar pa-lief een goede baan had gevonden bij de “Boerenleenbank” (later Rabobank) en ma-lief hem uiteraard volgde en al gauw een baan in het onderwijs vond.

Ze trouwden in Hengelo, verhuisden naar hun 1e eigen huisje in Brabant en niet lang daarna werd Nicole geboren. Zij heeft tot het einde van haar middelbare schooltijd in Roosendaal gewoond maar dat werd haar al gauw te klein. Zo avontuurlijk en ondernemend als ze was,sloeg ze al jong haar vleugels uit.Via een aantal omzwervingen (Nijmegen, Kreta, Den Haag en Utrecht) kwam ze afgelopen mei uiteindelijk met haar eigen gezin in Biddinghuizen terecht. Ze woont hier samen met Ramon en hun zoontjes Daan (bijna 4) en Milan (bijna 1) met heel veel plezier in een heerlijk huis met ruime tuin aan de rand van het dorp. En ze heeft nog geen seconde heimwee gehad naar Utrecht, waar ze toch de afgelopen 13 jaar heeft doorgebracht!

Als peuter was ik al te dik. Ik was belast met een te hoog cholesterolgehalte en stond onder streng toezicht van een diëtiste. Mijn hele lagere schoolperiode werd overschaduwd door mijn te dik zijn. Op kinderfeestjes ging mijn moeder altijd mee. Ze sprak met de ouders van het feestvarken over wat ik wel en niet mocht eten en snoepen. Ik voelde me steevast een buitenbeentje. In die tijd waren er nog maar weinig dikke schoolkinderen, waardoor ik extra opviel en veelvuldig gepest werd. Nu is dat wel anders. Als je klassenfoto's bekijkt van een gemiddelde groep 5, is meer dan de helft van de kinderen te zwaar! En dat baart me oprecht zorgen. Het pesten was slecht voor mijn zelfvertrouwen. Ik veranderde van een extravert, in een introvert kind. Ik deed er alles aan om mijn werkelijke emoties te verbloemen en te onderdrukken. Vol overgave stortte ik me op mijn huiswerk, was een heel goede leerling en trok me na schooltijd liever terug met een spannend boek.

Ben ik a, b of c?
Toen ik wat ouder werd en mijn grootste groeispurt in de lengte gehad had, ging ik naar de middelbare school. Dat betekende het einde voor mijn oude vertrouwde omgeving. Ik had onbewust allerlei mechanismen ontwikkeld, waardoor ik me prima staande kon houden in de voor mij bekende klas. Eenmaal op het VWO, kwam ik in een gymnasiumklas terecht met veel exacte 'Willy Wortels'. Wederom sloeg de onzekerheid toe, want ik was vooral goed in talen en economie. Met natuurkunde en scheikunde had ik moeite. Ik kon moeilijk aansluiting vinden... Hoorde ik bij de alto's, rockers, heavy-metal freaks, kakkers of stuudjes? En waar vonden zij dat ik thuishoorde? Ik stortte me op mijn hobby, bijbaantjes en studie. In alles was ik streberig en gedreven: ik wilde opvallen en geaccepteerd worden.

Dansen op Kreta
Op mijn 17e ging ik naar de universiteit. Op mijn studentenkamer verpieterde ik. Tijdens colleges, verbleef ik in de anonimiteit. Na een half jaar dacht ik: "Wie houd ik nou voor de gek? Mezelf, en niemand anders." Voor het eerst in mijn leven luisterde ik naar mijn 'onderbuikgevoel' en handelde er ook naar. Ik stopte met mijn studie en vertrok naar Griekenland (Kreta) voor een baan als entertainer in een sjiek hotel. Daar was ik goed in, zo bleek. Zingen, dansen, mezelf verhullen achter een mooi masker of leuk kostuum en het anderen naar de zin maken. Ik hoefde weinig van mezelf te laten zien en kreeg iedere avond applaus. Die waardering en bewondering vond ik prachtig. Na een jaar ging ik terug naar Nederland en startte met een HBO opleiding aan de Hotelschool Den Haag. Ik ontmoette een aantal 'gelijkgestemden' die zoiets hadden van: wees maar jezelf, da's meer dan genoeg. Na het afronden van mijn studie in 1997, ben ik (tot aan de start van ESSENZA) 5,5 jaar werkzaam geweest in diverse (interim-)rollen in het bedrijfsleven: intercedente, vestigingsmanager, Manager Personeelszaken en Human Resources Consultant. In al deze rollen stond het welzijn van zowel mijn medewerkers als andere mensen centraal.

Burn-out op de bank
In 2000 kwam de grote ommekeer in mijn leven. Op mijn 27e kwam ik - na een aantal jaren keihard bikkelen in het bedrijfsleven - de man met de hamer tegen. Voor ik het wist, zat ik doodmoe thuis met een burn-out. Toen begreep ik er niets van. Nu is alles glashelder. Ik was 27 jaar NIET mezelf geweest. Anderen stonden centraal, niet ik. Die gebeurtenis heeft alles veranderd. Ik kon niets anders doen, dan mijn leven onder de loep nemen. Samen met professionele coaches moest ik de balans weer terug zien te vinden. Zo ben ik gaan werken aan een gezonde leefstijl en aan een gezond gewicht. Gelijktijdig werkte ik aan mijn 'binnenkant'. Ik kreeg inzicht in de centrale thema's en de rode draad in mijn leven, zodat ik belemmerende gedachtes en overtuigingen aan kon pakken.

ESSENZA Leefstijlcoaching & Training
Al snel wist ik waar ik de rest van mijn leven aan wilde gaan wijden: ESSENZA! Ik ben direct een coach- & trainersopleiding gaan volgen, ben deel gaan nemen aan allerlei workshops en seminars op het gebied van Persoonlijke Ontwikkeling (dat doe ik overigens tot op de dag vandaag nog steeds!) en ben voedingsdeskundige geworden. Mijn eigen leven tot nu toe - in combinatie met mijn opgedane kennis, ervaring en ontwikkelde competenties - maakt dat ik zeer gepassioneerd andere mensen verder kan helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik kan hun zelfinzicht vergroten, als ze zelf maar graag genoeg willen!

Nieuwsgierig geworden en meer lezen? Kijk gerust eens op mijn website: www.essenza.nu .

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat