Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

An de Bruin - de Groot - Een rustige inwoner

5-10-2013


Ze is in Landsmeer geboren in een gezin van zeven kinderen. Ze was de zesde van drie jongens en vier meiden. Haar vader werkte bij de reinigingsdienst. Toen hij overleed, kwamen ze er achter dat hij wel heel goed wist wat alles waard was. Hij bleek goed in handelen te zijn geweest. Hij had een behoorlijke duit verstopt in een zinken teil met grind. Mijn moeder wist daar niets van en moest altijd heel zuinig aandoen met het huishoudgeld wat ze per week kreeg. Na het overlijden van haar vader heeft An met haar zussen jarenlang moeder verzorgd. Toen haar moeder 91 jaar was, is ze verhuisd naar een verzorgingshuis, waar ze nu nog steeds heel prettig woont.


Een paar anekdotes:
Vroeger heb ik nog al eens stiekem geld gepakt uit het stuiverpotje van mijn moeder, want mijn schoolvriendinnetje kreeg elke week vijftien cent van haar moeder voor snoep. Dat wilde ik ook wel. Jaren later ging mijn geweten spreken en heb ik het mijn moeder opgebiecht. Mijn moeder zei: ‘ Ik dacht al; waarom wordt mijn potje maar niet voller‘.

Eén van mijn favoriete tv programma’s is ‘De wereld draait door’. In mei van dit jaar hoor ik ineens een bekende stem en zie ik mijn moeder op tv in het humoristische filmblokje rond 20.00 uur. Er werd in haar kamer gefilmd en geïnterviewd over hoe de mensen leefden in de oorlogstijd. Zij zat er breiend bij in beeld, zittend in een stoel. Zegt ze ineens: ‘Wij moesten vroeger ook om tien uur thuis zijn.’ Geweldig!

Op mijn 17e ging ik de deur uit en ging werken bij ’s Heeren Loo in Ermelo. Ik volgde de opleiding ZA (Zwakzinnigenzorg Assistente) daarna de Z opleiding (Zwakzinnige Zorg) en ging daar eerst intern wonen, later op kamers. Het werd tijd om mijn eigen koers te gaan varen zonder dat mijn ouders overal van wisten; lekker gezellig uit met mijn collega’s in Ermelo en Harderwijk.
In 1989 heb ik Rob, mijn man, leren kennen via een datingbureau. Ik had niet meer zo de behoefte om uit te gaan, maar wilde zeker niet alleen blijven en dacht; ze komen niet aan de deur en dus de stap gezet naar een datingbureau. Ik was tweeëndertig toen ik me liet inschrijven, met drieëndertig was het raak. Ik werd meteen verliefd op Rob en ben nog steeds stapelgek op hem. In 1991 zijn we getrouwd. We woonden in Ermelo en wilden graag een huis kopen, maar vonden het te duur op de Veluwe (althans, voor wat wij graag wilden hebben). Een collega tipte me over Biddinghuizen. Bij de makelaar zagen we ons huidige huis aan de Gerstehof en waren verkocht. Wat een heerlijk huis. Ons motto toen; we doen het, bevalt het niet,  verkopen we de ‘hut’ en gaan weer terug. Dat moet nog steeds gebeuren.

Ik ben dus in 1973 begonnen bij ’s Heeren Loo in de zorg en heb dat zeventien jaar met veel liefde gedaan. Lichamelijk werd het op een gegeven moment te zwaar en ik hoefde toen ook niet meer fulltime te werken. Er kwam een functie vrij als medewerkster van de Bewonersbibliotheek en daar ben ik bij aangenomen. In 1997 kwam de speel-o-theek in zicht, door een reorganisatie werden de bibliotheek en de speel-o-theek samengevoegd. Mijn functie is nu Coördinator Speel-o-theek ’t Leenhuys, want zo heten wij. Met enige trots mag ik zeggen dat wij één van de grootste speel-o-theken van Nederland zijn. Ons aanbod bestaat uit gespecialiseerd- en gewoon spelmateriaal en is zeer gevarieerd. Speel-o-theek ’t Leenhuys wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking, een groep vrijwilligers en drie vaste medewerkers. Wil je er meer van weten, kijk dan op onze website www.leenhuys.nl

Biddinghuizen: Biddinghuizen is voor mij Landsmeer van vroeger, gemoedelijk en vertrouwd. Daarom vind ik dit een heerlijk dorp, daarnaast wonen wij naast heel prettige buren! Ik geniet heel erg van de prachtige vergezichten, mooie luchten, aardappel- graan- bietenvelden en al het andere wat de agrarische sector verbouwd.
Wil je ook over je hobby, werk of passie vertellen, mail dan naar hermaloohuis@gmail.com

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat