Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Ria Buiten - Lopen bepaalt mijn leven

16-12-2006


Ria Buiten, geboren in 1954 te Ruinerwold. Woont in Biddinghuizen sinds 1964.

Toen ik hier kwam wonen was er maar één school, de Akkerwinde. In iedere klas zaten maar een paar kinderen. Ik herinner me uit die tijd meester Meijerink, meester de Weerd en juf Belger. En mijn klasgenoten Berend Drenth, Liesbeth Heijmink, Miep van Ommeren en Alie Wolgen. Het was een heel gezellige tijd, de begintijd van Biddinghuizen. Maar ook nu woon ik hier nog met plezier.

Omdat ik wilde stoppen met roken, ben ik op mijn vijfendertigste begonnen met hardlopen, niet wetend waar dat allemaal toe zou leiden. Inmiddels ben ik ultraloopster. Dat betekent dat ik grote afstanden hardlopend afleg, soms meer dan zes marathons achter elkaar. Lopen bepaalt een groot deel van mijn leven, ik geniet er enorm van. Een gedicht van een collega-loper van mij, is zo’n beetje mijn lijfspreuk geworden: Lopen is geen sport, maar een manier van reizen waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen.

‘In 2005 heb ik een Rondje Nederland gelopen, om geld in te zamelen voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Na die ruim tweeduizend kilometer lange tocht ben ik op een ongelooflijke manier verwelkomd in het dorp. Op zulke momenten besef je pas goed hoe fijn het is om in een dorp als Biddinghuizen te wonen.

Mijn volgende (hele) grote wedstrijd is in 2009, dan wil ik graag meedoen aan de Trans Europe Footrace (zie www.transeurope-footrace.org.), een hardloopwedstrijd van zuiden van Italië naar de Noordkaap. Er mogen maar veertig deelnemers meedoen en ik hoop op tijd het inschrijfgeld van € 800,- bij elkaar te krijgen. Deze keer ga ik geld inzamelen voor onderzoek naar leukemie. Ik hoop van harte dat het allemaal gaat lukken en dat er heel veel geld zal komen voor het goede doel.
Extra leuk is het, dat ik de Trans Europe Footrace samen met mijn partner Trond, ook ultraloper, ga lopen. Het belooft een groot project te worden, met hopelijk nationale- en internationale belangstelling.

Wat betekent Biddinghuizen voor Ria buiten?
Ik woon hier al heel lang. Veel mensen kennen me en weten dat ik hardloop. De betrokkenheid vanuit het dorp ervaar ik als hartverwarmend. Voor de jeugd hoop ik dat er snel een goede plek zal komen, waar ze terecht kunnen. Vroeger hadden we soos Neptunus, waar jongeren elkaar konden ontmoeten. Jongeren hebben ook nu een eigen plek nodig. Ik hoop bovendien dat er in het nieuwe centrum een leuke dorpskroeg zal komen, met een terras erbij. En natuurlijk een feestzaal voor de dorpsfeesten.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat