Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Maris Lottman - Een potje met zand

3-4-2010


Maris Lottman woont sinds 2005 in Biddinghuizen. Ze is docente tekenen en handvaardigheid op het Groenhorst college te Emmeloord. (Ze werkt 3 dagen op het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs en twee dagen op de Praktijk school). Maris heeft een heel bijzondere hobby: ze verzamelt van over de hele wereld potjes zand, gewoon zand. Ze heeft twee kabinetten vol staan. En het gekke is: er is er niet een hetzelfde!

Ik ben geboren en getogen in Hattem. In 2005 kreeg ik werk in Lelystad. Toen ben ik maar naar de polder verhuisd om dichterbij te wonen. Mijn werk doe ik met heel veel plezier.
In het Praktijk onderwijs zitten moeilijk lerende kinderen met een leerachterstand of een niet zo hoog IQ. Veel mensen denken negatief over deze tak van onderwijs en de kinderen. Dat heeft, denk ik, te maken met het feit dat deze kinderen heftig kunnen reageren of problemen geven. Terwijl ze heel vaak te horen krijgen: “Dat kun je niet”! Ze krijgen knauw op knauw, telkens weer een afwijzing. Dat geeft ze weinig zelfvertrouwen.
Maar het zijn heel goede werkers als je ze aan spreekt op hun eigen niveau. Ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten op hun eigen belevingswereld.
Het zijn leerlingen van 12 tot en met 18 jaar. Het is de bedoeling dat ze uitgroeien naar werk.
Ze doen eerst de theorie, lopen vervolgens stage en gaan dan naar een baan toe. Ze kunnen geen diploma krijgen voor het Praktijkonderwijs, maar ze kunnen wel certificaten van bijvoorbeeld heftruck, brommer en trekker halen. Ze kunnen echter wel doorstromen naar het MBO 1 onderwijs. Ze hebben dan de mogelijkheid om een assistent te worden in allerlei beroepen bv. bij het laden en lossen, magazijnbeheer, schoonmaak, in de keuken, bij de kok: daar kunnen ze helpen bij het snijden van waren voor bijvoorbeeld de lunch.
Ik vind het heel leuk deze kids handvaardigheid en tekenen aan te leren. Het is superinteressant hoe je de les aanpast aan het niveau van de leerlingen. De klas is een samenleving in het klein. Bij iedere leerling pas ik een andere werkwijze toe. Het wordt een wisselwerking. Ik “lees” de kinderen. Als docent kijk je eerst naar het kind, hoe ie binnen komt. Zit de leerling lekker in zijn of haar vel, dan kun je meteen met de les beginnen. Is er een ruzie geweest, dan wordt daar eerst over gesproken. Er moet een veilige situatie komen, dan pas kan een kind leren.
Natuurlijk doe ik ook wel meer dan alleen les geven. Ik fotografeer heel graag en heb een eigen vergroter om foto’s te ontwikkelen. En dan natuurlijk mijn zandverzameling. Overal over de wereld nemen andere mensen zand voor me mee: uit verschillende delen van Australië, Heel veel uit Europa, maar ook uit Nederland. De grap is dat de mensen het voor me meenemen en iedereen krijgt zijn eigen potje met naam, plaats, land en tijd.
Een andere hobby van me is lezen. Schilderen doe ik graag, maar het zijn vaak periodes van een bevlieging. Ik zou wel graag een eigen schilderstijl ontwikkelen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Maris?
Vanaf het moment dat ik naar de polder toe kwam, ben ik verknocht aan de rechte lijnen van de bomen, die doorkruist worden door zoefende windmolens, de jaargetijden die zo mooi te zien zijn en alle kleuren die zo afwisselend zijn.
Biddinghuizen is een heerlijk rustig dorp, waar het goed wennen was, nadat ik uit Hattem was vertrokken.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat