Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Iwan Schilder - Van Gouden Ploeg tot Pionier

25-6-2011


In Dronten kun je hem tegen komen bij de Lunchroom de Pionier: bij het nuttigen van een lekkere kop koffie of een broodje. Iwan woont al sinds 1994 in Biddinghuizen en is getrouwd met Irma Bouman,ze hebben twee meisjes, Talitha en de pasgeboren Giselle van 2 weken oud. Hij is geboren in Nibixwoud, tussen Hoorn en Medeblik. Daar wordt eredivisie handbal gespeeld. Hij ging er geregeld naar toe, maar zelf voetbalde hij liever.

In 1990 is hij in Dronten gaan wonen. Hij leerde zijn Irma kennen in de Gouden Ploeg, waar hij zelf bedrijfsleider was. Het was op een aprés- skiparty. Diegene die de gouden kruidnagel in het glas met glühwein zou hebben, kreeg honderd gulden. Irma ging naar Iwan en zei: “Als ik hem heb, ga ik een avondje met je stappen.” Iwan bedacht zich niet, haalde hem uit zijn broekzak en gooide hem bij haar in het glas. Dit mondde twee en half jaar later uit in een bruiloft.

Vroeger heb ik de MAVO gedaan en toen moest ik bedenken wat ik wilde worden. Ik koos de electro kant: stroom aanleggen in huizen, electra installeren. Ik haalde mijn diploma en vond het eigenlijk niet mijn roeping; veel stof happen bij het frezen van leiding werk en onder de grond liggen. Ik zat in Heerhugowaard op school en ben in 1990 naar Dronten verhuisd. Mijn zus ging trouwen en ging in Dronten wonen. Ze bood me een baan aan. Daar vond ik mijn bezieling voor de horeca. Ik kon bij haar bedrijf werken als afwasser en klom zodoende omhoog. Ik groeide uit tot bedrijfsleider van de Gouden Ploeg hier in Biddinghuizen.( voor nieuwe bewoners: de Gouden Ploeg was een groot partycentrum dat stond op de plek, waar nu de bloemenzaak Van Bemmel zit). Ik vond het een heel leuke tijd, heel gezellig! Veel bandjes gehad met onder andere Harry Slinger.

Ook WK voetbal in 1998 bij mij binnen met tribunes, in samenwerking met BAS voetbal, Koninginnedag, braderie, volleybal. In 1995 wilde ik een evenement hebben in het dorp dat jaarlijks terug kwam; het liefst in juni, samen met de kermis en de avondvierdaagse. Ik organiseerde er een braderie bij tezamen met een beachvoetvolley (voetvolley is alleen met de voeten zoals het woord al zegt en absoluut niet met de handen) en gewoon volleybal. Dat speelde zich af op het plein in een grote zandbak. Ik deed dit samen met Karel van der Jagt en Vincent Schuurman. In 1995 begon ik met Koninginnedag met een terras neer te zetten met 300 stoelen; ze waren de hele dag bezet. Reuze gezellig. Omdat de Biddinghuizener band Zeldzaam bij mij in de Gouden Ploeg oefende, traden ze in ruil daarvoor op met koninginnenacht. Het eerst jaar zaten er 80 mensen buiten op het terras. Het groeide uit in vier jaar tijd tot 400 man, waardoor we naar de zaal moesten verhuizen. Het was vol en super gezellig. 'De Ploeg' ging eind 1999 dicht.

Daarna ben ik in Dronten gaan werken in de Pruttelpot; Ik ging trouwen in 2002. Voor een goed gezinsleven en meer stabiliteit wilde ik uit de horeca. We wisten dat we kinderen wilden hebben, we waren beiden al rond de dertig. In 2003 werd Irma zwanger. Ik ging werken bij de Makro in Amsterdam als afdelingsmanager, van 2002 tot juni 2008. Maar dat reizen viel me toch tegen op het laatst. En ik zocht ‘t dichterbij. Ik kwam bij de Gamma in Lelystad terecht en werkte daar twee jaar tot aug. vorig jaar. In juni 2010 besloot ik voor mezelf te beginnen.

Ik had bouwplannen voor “de Pionier”. De ruimte bestond nog helemaal uit beton. Ik ben de eerste huurder. Ik begon met het inrichten, toen ik nog bij de Gamma werkte. Op 16 aug. 2010, één dag na mijn ontslag bij de Gamma overleed mijn vader. In die week werd Irma zwanger, zoveel jaar na het eerste kind. We hadden het al zolang geprobeerd. Het leek bijna een cadeau van mijn vader. Nu ben ik huurder van het prachtige pand De Pionier. Hoe kom ik aan de naam? We waren aan het praten over beleving en doelgroepen . alles is nieuw; we zijn aan het pionieren: de polderpionier. Nee, te lang. We besloten een korte, makkelijke naam te kiezen: de Pionier. Ik heb een gezellig zitje tegenover First Fashion en Hafkamp, in het overdekte gedeelte van het winkelcentrum in Dronten. Alle dagen van de week is het er droog, het is er heerlijk vertoeven.

Biddinghuizen:
Gezellig, knus leuke activiteiten, warme kern, hechte gemeenschap. Jammer dat er vernield wordt. Mensen moeten respect hebben voor andermans spullen. De omgeving is fantastisch voor kinderen ; veilig en vertrouwd.

Wilt u ons ook verrassen met uw verhaal, mail dan naar hermaloohuis@chello.nl
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat