Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Aart-Jan Wallet - Aart-Jan Wallet en zijn motoren

24-4-2010


Aart-Jan is van het beroep kok omgeswitcht naar rijschoolhouder. Al negen jaar heeft hij in Biddinghuizen een rijschool. Hij geeft les in rijden op de motor, in de personen auto, auto met aanhanger, automaat en sinds dit jaar ook bromfiets. Zijn passie is motoren. Aart-Jan is geboren in Amersfoort, woont nu ruim 17 jaar in Biddinghuizen en is getrouwd met Teuni. Ze hebben twee kinderen: Lisette en Anthonie.

Toen ik dertien jaar was, ging ik na school helpen in de horeca; beetje geld verdienen met heel leuk werk. Daar komt mijn liefde voor kok vandaan. Vanaf mijn zeventiende werkte ik fulltime in de horeca. Ik heb me opgewerkt van afwashulp naar chef kok. Twintig jaar heb ik het beroep van kok uitgeoefend. En toen kwam het moment dat ik echt iets anders wilde doen. Ik besloot van mijn hobby min of meer mijn werk te maken. Auto’s en motoren; daar wilde ik mee werken.
Ik heb veel motor gereden, ook op het circuit van Assen en Zandvoort. Ja, met de gewone motor op het circuitterrein. Prachtig! We gingen met de jongens op vrijdag weg in spijkerjack met op de rug een motorembleem en een slaapzak mee en kwamen zondags terug. Heerlijk!
Ook gingen we kijken naar de races in Assen, bv. tijdens de voetbalkampioenschappen (25 juni 1988 Oranje zet kroon op mooi EK).Toen we terug reden op de motor, zagen de Nederlandse wegen er zo prachtig uit: alles was versierd met oranje slingers. Nu is er naast de TT ook de Superbike. (In 1992 werd in Assen voor het eerst de jaarlijkse World Superbike gehouden, dit jaar op 23 - 25 april 2010). Dat is eigenlijk mooier dan de TT.
Ik ging vaak, ook met Teuni, naar het buitenland op de motor. Dit alles heeft een belangrijk deel uitgemaakt van mijn jong volwassen leven.
Nu ga ik elk jaar met Anthonie op Koninginnedag naar de Flinstones en sponsor daar een of twee autootjes. Meestal zijn het oud-leerlingen van de rijschool die ik nu heb.
Vroeger wilde ik vrachtwagenchauffeur worden; het is echter autorijschoolhouder geworden, na al die jaren als kok te hebben gewerkt. Ik vind koken nog steeds erg leuk om te doen, vooral de luxe Weber buitenkeuken, barbecue met biefstukjes, gamba’s en vis. (Stiekem vind ik op de camping de kleine houtskoolbarbecue nog steeds het leukst)
In het begin van mijn werk als autorijschoolhouder werkte ik ook een paar dagen in de week bij Schaap om mijn salaris aan te vullen. Nu heb ik een partner (Ruud Kooij) in Lelystad en hebben we ook leerlingen uit Dronten. Het is nu zelfs zo dat ik probeer iets meer tijd vrij te maken voor mijn gezin en op zoek ben naar een parttime motorinstructeur. Ik wil graag bijvoorbeeld op zondagmorgen met Anthonie op de mountainbike naar het Spijkven.
Uiteindelijk zou ik nog wel eens zo’n ommezwaai willen maken: naar het buitenland, een huisje opknappen en dan een pension openen. Toekomstmuziek!

Wat betekent Biddinghuizen voor Aart-Jan?
Ik woon in een superbuurt. Toen we hier kwamen wonen dachten we voor een paar jaar, we hadden we nog nooit van Biddinghuizen gehoord, alleen van de Eemhof. We hebben na een paar jaar dit huis gekocht aan het Lamoen en een bedrijf opgezet. We hebben het hier helemaal naar onze zin. Het contact met de buren is gewoon erg leuk, we helpen elkaar waar nodig, en kunnen ALTIJD bij elkaar aankloppen, of gewoon op een mooi zondagmiddag een gezellige borrel.
Als je het centrum op een goede manier weet in te richten, dan komen de mensen uit de buitenwegen ook vaker hier naar toe,. Het is wel jammer dat de huurprijzen zo hoog zijn. Een Action of Scapino zouden het goed doen. Misschien is er meer samen te werken en kunnen meer bedrijven in één pand?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat