Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Gienus Bies - Biddinghuizen is heilig

5-5-2007


Gienus Bies, geboren in Coevorden. Woont in Biddinghuizen sinds 1963.

Twaalf jaar was ik toen we hier kwamen wonen en ik kan in één woord wel vertellen wat ik ervan vond; verschrikkelijk! Onze hele familie woonde in Coevorden. En dan verhuis je opeens naar een enorme zandbak, met een paar huizen, heel veel riet en verder tot in de wijde omtrek niets dan leegte. Ik moest naar school in Harderwijk. Geld voor de bus was er niet. Mijn ouders hadden acht monden te voeden, dus dat betekende fietsen!

Na een half jaar begon ik me toch wel te vermaken. Want die lege polder bood naast nadelen ook wel wat voordelen. Hutten bouwen, vissen, stropen op fazanten en konijnen. Dat was wél leuk! Gaandeweg ontstonden er in het dorp allerlei verenigingen. Ik ging bij Maris Sonores, dat vond ik prachtig. En bij BAS voetbal, natuurlijk! Je was overal direct bij betrokken en iedereen hielp elkaar. Het was echt een bijzondere tijd, de begintijd van Biddinghuizen.

Twee jaar voortgezet onderwijs heb ik gehad, toen werd ik van school gestuurd. Onterecht, dat vind ik nog steeds, maar het was niet anders. We woonden destijds naast Broekhuizen, daar ben ik toen gaan werken. En zo ben ik schilder geworden. Eerst twee jaar voor vader Broekhuizen gewerkt , toen nam zijn zoon Peter de zaak over. Aanvankelijk werkten we vanaf de Wendakker, later vanuit de winkel op het Plein. Nu zit het bedrijf in Dronten. Meer dan veertig jaar heb ik er gewerkt. Met Peter kon ik geweldig goed opschieten, wat hebben we veel meegemaakt samen! Hij was getuige op mijn huwelijk. Ik was helemaal vergroeid met het bedrijf. Sommige mensen noemden me zelfs Gienus Broekhuizen.

Sinds vorig jaar heb ik een nieuwe werkgever en werk ik bij Plender. Ik heb een vestiging van dat bedrijf in Biddinghuizen opgezet. Als je zo lang ergens gewerkt hebt als ik bij Broekhuizen, dan stap je niet zomaar even over naar een andere baas. Wat een pijn heeft me dat gedaan. Het had wel iets van een echtscheiding. Maar ik heb het nu ontzettend goed naar mijn zin bij ‘mijn eigen’ vestiging van Plender in Biddinghuizen, voel me weer helemaal op mijn plek. Dat zoiets mogelijk was had ik zelf niet kunnen dromen.

Ik hoop in hier nog lekker een paar jaar te kunnen blijven schilderen. Biddinghuizen is heel speciaal voor me. Ik draag het dorp en met name sommige verenigingen een heel warm hart toe; Maris Sonores, Altobi en BAS Voetbal. Tjonge wat was ik er ziek van dat BAS geen kampioen is geworden. Mijn zoon Richard speelt in het eerste en na die dramatische finale zat hij huilend op het veld. Nou, toen ik hem zo verslagen zag zitten hield ik het ook niet meer droog. We hebben met z’n allen ontzettend staan janken om het verlies. Maar dat is ook Biddinghuizen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Gienus Bies?
Mijn vrouw heeft wel eens voorgesteld om in Dronten te gaan wonen, als ik niet meer hoef te werken. ‘Dan zul je wel alleen moeten gaan’, heb ik toen gezegd, ‘want mij krijg je het dorp niet uit’. Ik heb hier heel veel meegemaakt, ups en downs. Het gaat gelukkig weer goed met het dorp. Mensen zijn weer samen bezig. Biddinghuizen is heilig, roep ik altijd. Bovendien, mijn moeder, kinderen en kleinkinderen wonen hier. Ik moet er toch helemaal niet aan denken om te verhuizen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat