Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Cindy van het Ende - helpjelte.nl

5-6-2010


Op zomaar een zondagmiddag in september werd Jelte (9 jaar)de zoon van Cindy van het Ende en Jan Stronkhorst tijdens het buiten spelen door twee jongens van 10 en 14 jaar, zo erg mishandeld dat hij nu ruim een half jaar later nog steeds niet uit coma is. Jelte heeft aan de mishandeling hersenletsel overgehouden. Cindy en haar man Jan Stronkhorst vechten voor de toekomst van hun zoon.

Je moet heel wat incasseren als er door professionals in de zorg over je kind gesproken wordt in termen als ‘laag bewust’ en ‘vegetatief’. Vooral met het woord vegetatief heb ik grote moeite. Het gaat wel over onze zoon, ik vind het echt een rotwoord. Je wilt als ouder niet dat er zo over je kind gesproken wordt. Ook is het pijnlijk om te zien hoeveel verdriet onze dochter Emma(10) en zoon Hessel (bijna 7) hebben om hun broer. Je zou zo graag weer terug willen gaan naar de onbezorgde tijd van voor die bewuste zondag in september.

‘Zoek maar een mooi plekje voor hem in een verzorgingshuis’, was uiteindelijk het advies dat we kregen. Bij ons ging en gaat het er niet in dat er geen mogelijkheden meer zijn voor Jelte. Op eigen initiatief hebben we daarom contact opgenomen met alles en iedereen waarvan we denken dat Jelte er iets aan zou kunnen hebben. Jelte is inmiddels weer bij ons thuis, op onze boerderij aan de Ellerweg. Ook hiertoe hebben we zelf het initiatief genomen. Hij kan niet lopen en niet praten en wordt gevoed middels een sonde. Maar Jelte is waar hij hoort. Bij ons.

Via Bibic (Britisch Institute for Brain Injured Childred) starten we binnenkort met een trainingsprogramma dat de vaardigheden op verschillende ontwikkelingsgebieden moet vergroten. Met dit programma zijn bij andere kinderen goede resultaten geboekt. Een aantal uren per dag wordt er getraind. Hiervoor zijn telkens vier vrijwilligers tegelijk nodig. In de praktijk komt het er op neer, dat er in totaal meer dan honderd mensen nodig zijn om te helpen. Een hele organisatie dus. Direct na de eerste oproep hebben al veel vrijwilligers zich aangemeld. Hartverwarmend was dat. Evenals de vele kaarten, steun en lieve woorden die we nog steeds dagelijks ontvangen.
We gaan met dit Bibic trainingsprogramma een heftige tijd tegemoet. Elke dag vreemde mensen over de vloer, die we moeten begeleiden, opvangen en trainen. Telkens weer ons verhaal vertellen. En dat terwijl we zelf de laatste maanden geen moment rust gehad hebben. Maakt allemaal niet uit. Het is goed voor Jelte, dat is het enige dat telt.

Mensen die willen helpen met het trainen van onze zoon kunnen zich aanmelden op j.stronkhorst@hetnet.nl Graag wil ik ook van de gelegenheid gebruik maken uit te leggen dat we niet iedereen die ons een e-mail stuurt persoonlijk kunnen antwoorden. Daar ontbreekt helaas de tijd voor. Er wordt gewerkt aan een website (helpjelte.nl) waarop we informatie over de voortgang van Jelte zullen plaatsten, zodat iedereen op de hoogte blijft van zijn vorderingen. Heel graag willen we over een poosje met Jelte naar Amerika gaan, om hem daar zuurstoftherapie te laten volgen. Hiervoor wordt binnenkort Stichting Jelte opgericht.

Wat betekent Biddinghuizen voor Cindy?
We zijn als gezin erg op Biddinghuizen gericht. We doen er onze boodschappen, ik ken er veel mensen en Jelte zat er op judo. Veel Biddinghuizenaren hebben zich opgegeven om te helpen met het trainingsprogramma. Echt geweldig!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat