Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Joop en Joyce Biemans - Hobbyisten en vrijwilligers

3-8-2013


Zij gaan vertellen over hun hobby. Joop is in 1977 hier komen wonen. Joyce zit hier vanaf 1984. Ze kwamen elkaar tegen in 1987 bij de cafetaria. Daar werkte ze bij Joop Gerrits, waar nu Twins zit. Joop had haar nog nooit gezien. Om een uur ‘s nachts werden ze eruit gezet. Na een week wist Joop het: we gaan trouwen. Binnen een jaar waren ze getrouwd. Dit is vijfentwintig jaar geleden.

Joyce: Ik maak miniaturen. Vroeger had ik er geen geld, tijd en ruimte voor. Toen de kinderen de deur uit waren, ben ik eraan begonnen. Want als kind had ik al een poppenkamertje dat ik zelf inrichtte met luciferdoosjes, lapjes, touwtjes, lolliestokjes en veel meer. Het is altijd blijven hangen in mijn hoofd. Ik ben begonnen met een gekregen poppenhuis. Ik stripte eerst het huisje,  daarna ging ik behangen, schilderen, vloerbedekking leggen en inrichten. Ik maak het liefst alles zoveel mogelijk zelf. Voor inspiratie ga ik naar een poppenhuisbeurs in Rijswijk, Arnhem, Almere, Vaassen en Apeldoorn. In oktober ga ik naar Apeldoorn. Daar doe ik ideeën op en koop kleine dingen die ik niet kan maken. Maar dat is niet veel. Het meest probeer ik zelf te in elkaar te frutselen. Soms helpt Joop mee denken. Bijvoorbeeld  bij het maken van zeer kleine klerenhangers. Joop ging ze maken van bloembinddraad. Prachtig. Later ging ik winkeltjes maken, want die grote poppenhuizen namen zoveel ruimte in beslag. Joop zat met mij in dezelfde kamer. We konden er slechts om de beurt in werken. Om die reden zijn we verhuisd. Nu hebben we allebei een eigen hobbykamer. Ik heb een grote slaapkamer en Joop zit op zolder.
Ik kleed popjes , maak  hoeden, bloemetjes, kleding, tuinaanleg, meubels,koffertjes, tassen, wat je maar kunt bedenken.  Ik heb ook eens een trouwkaart helemaal na gemaakt. Alles zoals het op de kaart stond. De trouwkaart  zelf zette ik,  in het heel klein, naast het tafereeltje. Mijn komende grote project is mijn kersthuis. Ik bouw het van de grond af aan op. De kopjes, die ik maak, heb ik eens bij een kennis zien staan. Ik ga naar de rommelmarkt en koop allerlei kopjes. Die versier ik met kleine decoraties, voor een bruidspaar, een geboorte of verjaardag, bijna niet op te noemen, alles kan erop. Die verkoop ik graag. Het is heel uniek en er is er maar eentje van. Ik maak ook dingen in opdracht. En geef ook graag workshops. Je kunt het lezen en zien op mijn website: www.midecoline.nl

Joop : Ik maak alles van lego. Vooral auto’s, lopende banden, machinerieën; radiografisch bestuurbaar, pneumatisch en gewoon elektrisch. Ik ben alleen maar met technisch lego bezig. Dit houdt me voornamelijk in de wintermaanden bezig, en de rest van het jaar ben ik veel bezig met het Rode Kruis. Het is onze gezamenlijke hobby. Joyce is de coördinator van de evenementen bij het Rode Kruis Dronten en ik ben teamleider en hoofd van de noodhulp. Dat houdt in dat ik  bij  calamiteiten en grote rampen zorg dat de juiste mensen op de juiste plek komen. Gelukkig is  zo’n grote ramp nog niet voorgekomen. We waren de eersten die gecertificeerd werden voor de Opvang en Verzorging bij calamiteiten in Nederland. Maar het bestaat voornamelijk uit papieren lessen. Dus ik nodigde twee mensen uit die de vuurwerkramp  in Enschede hebben meegemaakt. Zij hebben uitgelegd wat zo’n grote ramp allemaal met zich meebrengt en hoe je daar op inspeelt als hulpverlener; dat was zeer indrukwekkend. We oefenen dit eens per jaar, zodat we enigszins voorbereid zijn. Van de Enschedeërs leerden we dat het in praktijk heel anders is als menig oefening. Deze mensen zijn er zes weken mee bezig geweest. Dat gebeurt allemaal achter de schermen. Veel mensen zijn alles kwijt en moeten opgevangen worden in verschillende locaties.. En dat in zeer korte tijd. Tegenwoordig is het credo: zelfredzaamheid. Met de social media zijn familieleden en kennissen zo op de hoogte.
Op de Meerpaaldagen heeft een van onze leden met het paalzitten meegedaan. Maurice Schaap heeft de vierentwintig  uur uitgezeten en heeft zo geld weten te vergaren voor de clubkas.

Wij wonen met veel plezier in Biddinghuizen. Wij zijn heel nieuwsgierig naar de hobby’s van andere mensen uit Biddinghuizen. Zo kun je ook weer iemand ontmoeten die ook met lego of poppenhuizen speelt.

Wil je ook vertellen, mail dan naar hermaloohuis@gmail.nl  We doen het samen!

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat