Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Ina Graumans - Omdat iemand jou dit toewenst

25-11-2007


Ina Graumans-Knook. Geboren in Dronten. Woont in Biddinghuizen sinds 1993.

Natuurlijk kende ik het dorp wel, toen ik hier kwam wonen, maar echt ingeburgerd raakte ik pas toen de kinderen er waren. Daarvoor werkte ik nog fulltime en als je dan ook nog op een boerderij woont, heb je niet zoveel tijd en gelegenheid om nieuwe contacten te maken. Door het consultatiebureau, de peuterspeelzaal en de basisschool leerde ik hier mensen kennen. Zo ben ik bij werkgroep KESA terecht gekomen. KESA staat voor kerk en samenleving en gaat uit van de St. Bonifatius parochie. Waar mogelijk bieden we hulp aan mensen die dat nodig hebben. Soms door samen de financiële zaken eens op een rijtje te zetten, maar soms ook heel praktisch, door de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Al meer dan tien jaar organiseert werkgroep KESA, samen met de Diaconie van de protestantse kerk Biddinghuizen, de jaarlijkse kerstpakkettenactie. We zamelen kerstpakketten in van mensen die hun pakket af willen staan aan iemand. Mensen die geen kerstpakket ontvangen en toch mee willen doen, kunnen een bedrag storten op de speciale bankrekening die hiervoor geopend is. Al jarenlang is deze actie van Biddinghuizenaren voor Biddinghuizenaren, een groot succes.

Om een pakket te ontvangen kan men zich niet opgeven. Namen en adressen hiervoor krijgen we door via diverse kanalen. Op die manier weten we als organisatie zeker dat de pakketten goed terecht komen. Bij mensen die het financieel niet breed hebben, en die zo toch wat extra’s hebben met Kerst. Maar ook bij mensen die emotioneel een zware tijd achter de rug hebben, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van een dierbare. Zij ontvangen een kleiner pakket, met een kerststol en een kaars. Een lichtpuntje met Kerst.

Het uitdelen van de pakketten geschiedt anoniem, op een avond, als het even kan door een onbekende. De reacties die we dan krijgen zijn vaak heel hartverwarmend, tot tranen van blijdschap toe. Het is heel dankbaar werk, je voelt je soms een beetje de kerstman. Zo’n pakket lost de problemen van de mensen natuurlijk niet op, maar het feit dat er iemand aan hen denkt, dat iemand hen dit toewenst, dat doet zoveel goed.

Er is veel armoede in ons dorp, vaak zonder dat anderen dat weten. Aan de buitenkant ziet het er dan wel redelijk uit, maar als dan de deur open gaat en je ziet dat mensen op beton wonen, dan is dat best even schrikken. Het is jammer dat er een kerstpakkettenactie nodig is. Maar het is fantastisch dat zoveel mensen uit Biddinghuizen iets van hun overvloed willen geven voor anderen die dat nodig hebben.

Wat betekent Biddinghuizen voor Ina Graumans?
We zijn best goed bezig in Biddinghuizen. Veel mensen zijn weer enthousiast. Dat komt mede door het wandelpad, door Biddinghuizen Vooruit! en Dorpsbelangen. Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt en niet alleen maar naar een ander kijkt als er iets moet gebeuren. Samen moeten we het doen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat