Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Jessica Jansen - Jessica Jansen, heeft iets met honden (en katten)

29-10-2011


Honden hebben een speciale betekenis voor haar, ze begrijpt ze goed. Jessica is geboren in Lelystad in 1970. In haar paspoort staat geboren in de Zuidelijke IJsselmeerpolder, Lelystad bestond officieel nog niet…. Ze is een Zijper (mensen uit Noordoostpolder zijn Noppers). Ze is enig kind en heeft een Haarlemse, Friese moeder en een vader uit de Betuwe. Ze zijn voor de PGEM (voorloper van de Nuon) naar Lelystad verhuisd. Ze is opgegroeid met een kat, Lady.

Na mijn VWO schoolopleiding ben ik eerst gaan werken bij Maars Productie in Harderwijk op de administratie. Ik had er geen speciale opleiding voor, maar heb er wel negen jaar gewerkt en veel ervaring opgedaan. Op mijn negentiende gestart in Harderwijk, ben ik in 1996 naar eerst een huurhuis in Biddinghuizen verhuisd, snel daarna kon ik een klein huisje kopen op de Landauer.

Via mijn werk bij Schaap leerde ik iemand kennen uit Brabant, ik ben met hem getrouwd en naar Oss gegaan. Ik heb daar acht jaar gewoond en na het beëindigen van mijn huwelijk ben ik terug naar Biddinghuizen gekomen. Ik kreeg de kans het huis echt naast mijn vorige huis aan de Landauer weer te betrekken, maar nu bij mijn beste vriend in. Ik ben erg blij dat ik weer terug ben!

Ik maak graag foto’s van de verschillende seizoenen in de natuur en alles wat me verder opvalt. Ik voel zeer betrokken bij mijn omgeving en ben daardoor een litter-loon (spreek uit: Loen) geworden; iemand die zwerfvuil opruimt. Ik loop dus met plastic zakken in mijn zak en overal waar ik langs kom, wordt het schoner. Ik word er soms wel raar op aangekeken, maar dat is het me het zeker waard. Ik zoek geregeld een ander bos, omdat ik, om met mijn honden te wandelen de omgeving graag afwissel. Ik heb twee kleine honden; ze zijn beiden langer dan ze hoog zijn en geen rashonden: eentje komt uit het asiel uit Brabant en de ander komt uit Spanje. Mijn eerste hondje was er eentje van twaalf jaar uit een asiel, ook oudjes zijn de tijd en moeite dubbel en dwars waard! Ik heb vier honden gehad, nu heb ik er dus nog twee. Eén van mijn passies is om de situatie omtrent honden rondom de Middellandse Zee te ondersteunen. Honden worden daar verwaarloosd; er wordt alles mee gedaan wat je een hond niet gunt. Een goede stichting kan daar heel veel verschil in maken. Ik ben vrijwilliger bij de stichting “huize zwerfhond” en ben fostergezin voor honden uit Griekenland.

Een goede vriendin van mij daar vangt zwerfhonden op en castreert ze. Ze houdt ze bij zich thuis en ik help haar door sommige honden hierheen te halen ter adoptie. Via internet vindt de stichting mensen die er heel blij mee zijn en vergeet ook niet hoe vreselijk dankbaar de honden zelf zijn. Doordat ik zoveel met dieren omga, ben ik nieuwsgierig naar ze geworden en me erin gaan verdiepen. Ik heb cursussen gevolgd voor intuïtief communiceren met huisdieren; je bent daar met verschillende mensen die ook op die manier dieren aanvoelen. Deze herkenning sterkt mij in mijn eigen vaardigheid. Door middel van een foto krijg ik door wat er in het dier omgaat en ik ga dat dan bijvoorbeeld via mail delen met de eigenaar, wat zeer zinvol kan zijn. Het kan soms helpen om situaties uit te leggen, naderhand begrijpt de mens het dier vaak beter, of andersom! Wat ik wil benadrukken is dat ik niet met ieder willekeurig dier contact leg, mensen vragen me speciaal of ik eens bij hun dier wil kijken en voelen wat er aan de hand is.

Deze manier van contact leggen klinkt misschien onbekend, maar het bestaat wel degelijk en ik ben er al tien jaar mee bezig. Als er mensen zijn die hier meer over willen weten, kunnen ze mailen naar jesje1970@animail.net.

Biddinghuizen is zo knus, als ik naar de bakker ga, heb ik al tien mensen gesproken voor ik weer thuis ben.
Ik merk wel dat ik nog lang niet weet wat er allemaal te doen is in hier, maar ik hoor wel veel leuke, goede dingen, zoals bijvoorbeeld de multiculturele wandeling.

Wil jij de volgende dorpsgenoot zijn? Dan vraag ik je je aan te melden bij mij. Het blijft leuk om over elkaar te lezen. Mail naar hermaloohuis@kpnmail.nl
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat