Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Henk van Dijk - Twee verschillende koren

11-11-2006


Henk van Dijk, Geboren in 1936 te Slootdorp. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1968.

De eerste keer dat we in Biddinghuizen kwamen wonen was in 1968, maar vanwege mijn werk zijn we in 1989 naar Beilen verhuisd. Daar hebben we zes jaar gewoond. Toen ik in de VUT ging, zijn we teruggekomen. Onze kinderen en kleinkinderen wonen hier en met velen in Biddinghuizen hebben we een goede band gehouden in de tijd dat we in Beilen woonden. Mijn vrouw Carla is altijd druk met toneel en musicals, dat was ook een belangrijke reden om terug te komen.

Omdat ik uit de Wieringermeer kom, was ik bekend met het polderlandschap. Het weidse, de wind en de kaalheid, daar hoefde ik niet aan te wennen. Ik voelde me hier heel snel thuis, zowel in de omgeving als bij de mensen die hier wonen. Vervelen doe ik me nooit. Toen ik met de VUT ging heeft Carla wel eens voorgesteld om ook te stoppen met werken, maar dat vond ik geen goed idee. Als zij aan het werk was, ging ik lekker fietsen, ik vermaakte me wel.

Min of meer per ongeluk ben ik bij piratenkoor De Blauwbaarden terecht gekomen. Ik was al lid van het Flevo’s Mannenkoor toen op het huwelijksfeest van mijn zoon door BAS voetbal de Zuiderzeeballade werd gezongen. Ik heb daaraan ook meegedaan. Het was net in de periode dat het piratenkoor in oprichting was. De oprichters hadden destijds het lef om Wim Boerman, de dirigent van het Flevo’s Mannenkoor als leider van het koor te vragen. Tot ieders verbazing ging hij daarmee akkoord en dat gaf het koor meteen een enorme oppepper. Ik ben toen ook lid geworden van de Blauwbaarden. Van een heel ander genre dan het Flevo’s Mannenkoor, maar daarom zeker niet minder leuk.

Het piratenkoor mag dan misschien vooral de indruk wekken van gezelligheid, maar er wordt wel degelijk op een zeer serieuze manier gerepeteerd. Moeilijke stukken doen we net zo lang overnieuw, totdat we het onder de knie hebben. Naast de gezelligheid gaan we zeker ook voor de kwaliteit. Niet voor niets is het koor gegroeid tot meer dan zestig leden. Het is heel erg leuk om bij twee zo verschillende koren te zingen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Henk van Dijk?
Ik kan maar niet begrijpen hoe OFW het dorp zo heeft kunnen laten verslonzen. Het is een goede zaak dat het dorp gerenoveerd wordt. Naar mijn mening had het nooit zo ver mogen komen met achterstallig onderhoud. Ik hoop dat de winkeliers in het nieuwe winkelcentrum hun brood kunnen verdienen. Daartoe zal het noodzakelijk zijn dat het dorp wat gaat groeien, maar daarnaast zullen de inwoners van Biddinghuizen ook bereid moeten zijn om hun boodschappen in het eigen dorp te doen in plaats van elders. Alleen op die manier kunnen we de voorzieningen in stand houden.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat