Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Klaas Ridder - Koeien

26-4-2008


Klaas Ridder. Geboren in Koedijk. Woont in Biddinghuizen sinds 1969.

In Koedijk hadden we een prachtige boerderij. Zo’n echte Noord-Hollandse Stolpboerderij, gemengd bedrijf, honderd jaar oud. Vanwege de ruilverkaveling zijn we naar Flevoland gekomen. Eigenlijk had ik er al eerder naar toe gewild, vlak na de oorlog al. De Noordoostpolder, dat leek me wel wat. Mijn vrouw Nelly, destijds nog m’n vriendin, zag het toen echter niet zitten en daarom is het in eerste instantie niet door gegaan. Later moesten we wel en toen had zij er ook vrede mee.

In Flevoland liep men voorop in de ontwikkelingen van de landbouw. Ik vond het dan ook helemaal niet erg om hier naar toe te moeten. Het bood ons volop kansen. Eerst heb ik nog een maand in het kamp gewoond, voordat we de boerderij aan de Mosselweg betrokken. We moesten helemaal opnieuw beginnen. In het begin hadden we niet eens telefoon. Ook de natuur moest zich nog ontwikkelen. Er waren weinig vogels en er waren nog geen kikkers. Een buurvrouw van ons heeft toen van het oude land een wat kikkers meegenomen naar de Mosselweg en een jaar later hoorde je ze overal kwaken.

Aan de Mosselweg hadden we alleen vee, geen gemengd bedrijf meer. Dat vond ik prima, want ik ben gek van koeien, altijd geweest. Nu woon ik alweer negentien jaar aan de Garve. Ons oude huis in Koedijk is met de grond gelijk gemaakt. Eeuwig zonde van zo’n prachtig oud huis. Vanwege de uitbreiding van Dorhout Mees moest ons bedrijf aan de Mosselweg wijken. Voor de tweede keer moesten we gedwongen weg. Het huis waar we ooit overnieuw zijn begonnen, waar we zoveel goede jaren gehad hebben aan de Mosselweg, staat nu alweer een poos leeg. We rijden er nog regelmatig langs en het geeft een spookachtige aanblik.

Mijn zoon Klaas heeft onze boerderij voortgezet aan de Oudebosweg te Dronten. Tjonge, wat een prachtbedrijf is het geworden. Als je dat ziet, dan realiseer je je pas hoe de wereld veranderd is in een halve eeuw. Ons leven stond altijd in het teken van melken. Twee keer per dag moesten de koeien gemolken worden, dat bepaalde het ritme van alledag, ook in het weekeinde. Tegenwoordig doet een melkrobot het werk. Het bedrijf telt nu zo’n honderdvijftig koeien. Wij begonnen destijds met acht beesten. Wat een verschil.

Het vervult me met trots dat ons bedrijf is uitgegroeid tot een voorbeeldbedrijf. Niet alleen voor de mensen is het leven gemakkelijker geworden, ook voor de dieren. De stal waarin de koeien verblijven is zeer comfortabel en dat voor de dieren veel prettiger.

Mijn gezondheid laat de laatste jaren helaas wat te wensen over, maar gelukkig kan ik nog wel auto rijden. Regelmatig gaan mijn vrouw en ik samen even naar de koeien kijken. Dan rijd ik met mijn auto door de stal. Fantastisch vind ik dat. Ik hoop er samen met Nelly nog heel lang van te kunnen genieten.

Wat betekent Biddinghuizen voor Klaas Ridder?
Ook al kom ik uit Noord Holland, ik voel me een echte Biddinghuizenaar en zou hier niet graag weg willen. We kennen hier heel veel mensen en er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Mensen die langs ons huis lopen, zwaaien vaak, als ik voor het raam zit. Vele jaren ben ik actief lid geweest van de biljartclub, ik heb er veel prijzen gewonnen. Biddinghuizen is een prachtig dorp.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat