Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Tinie Buiten - Trots, maar bezorgd

25-4-2009


Tinie Buiten – Langejans. Geboren in Klazienaveen. Woont sinds 1964 in Biddinghuizen.

Zandhappen. Zo kan ik de eerste tijd in Biddinghuizen het best omschrijven. Toen we hier in 1964 kwamen wonen was alleen De Voor er nog maar. De rest van het dorp moest nog gebouwd worden. Het opgespoten zand in het nog maar net droge polderlandschap stoof aan alle kanten rond het huis. En terwijl de verhuiswagen nog voor de deur stond belde er al iemand aan van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders. Of ik de school, de Akkerwinde, wilde schoonmaken in de avonduren. Eigenlijk zat ik er niet op te wachten. Er was werk genoeg te doen, we zaten immers midden in een verhuizing. Maar omdat er op dat moment niemand anders was die het deed én omdat er nog maar zes leerlingen waren, wilde ik het wel doen. Later, toen de school gegroeid was, deed ik het schoonmaakwerk samen met mevrouw Bonestroo. Ook heb ik gedurende vijfentwintig jaar het gezondheidscentrum schoongemaakt.

Van onze zes kinderen is Ria ongetwijfeld de bekendste. Momenteel loopt ze de race van haar leven, van zuid Italië naar de Noordkaap. Als klein kind kon Ria al goed lopen, het heeft er altijd een beetje ingezeten. Maar wat ze nu doet is zo extreem. ‘Trots, maar bezorgd’, zeggen mijn man en ik, als mensen vragen wat we ervan vinden dat ze nu in een paar weken ruim vierenhalfduizend kilometer gaat hardlopen. Want het zal ons niet verbazen als al dat lopen haar een keertje gaat opbreken. We hopen dan ook stiekem dat ze het na deze race iets rustiger aan gaat doen. Dat ze eindelijk eens wat meer tijd voor zichzelf neemt.

Veel andere topsporters hebben een goed inkomen. Bij Ria is dat niet het geval. Haar sport kost veel geld en dat brengt ze zelf allemaal op. Haar leven bestaat uit werken en lopen, verder niets. We hopen dat daar na de finish van de Trans Europe Footrace een nieuwe dimensie bijkomt: genieten.

Natuurlijk hebben we er wel eens op aangedrongen dat ze wat minder zou sporten, maar daar wil ze niets van horen. Ze wordt dan zelfs kwaad. Ook hebben we wel eens geopperd dat er misschien sprake is van een soort verslaving. Maar volgens Ria is dat niet zo. Ze zegt dat ze kan stoppen als ze dat wil. Dus proberen mijn man en ik de trots maar de boventoon te laten voeren, boven de bezorgdheid. Want natuurlijk hebben we, ondanks onze zorgen om haar, enorme bewondering voor wat ze allemaal presteert.

We hopen dat er weer een inhuldiging zal komen als Ria de finish op de Noordkaap haalt. Van de thuiskomst van Ria na het Rondje Nederland hebben we enorm genoten. En ze verdient het om in het zonnetje gezet te worden, mede omdat ze haar talenten inzet voor een goed doel, de strijd tegen Leukemie. Het is hartverwarmend dat de mensen uit Biddinghuizen altijd zo met haar meeleven.
Meer informatie over Ria: www.riasrun.nl

Wat betekent Biddinghuizen voor Tinie Buiten?
Biddinghuizen is een leuk dorp, maar ik erger me soms wel aan de verloedering. Vooral aan de hondenpoep, die overal ligt. Dat komt mede doordat de poepveldjes plaats hebben moeten maken voor nieuwe woningen, maar ik vind dat hondeneigenaren ook hun verantwoording moeten nemen en de hondenpoep zelf zouden moeten opruimen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat