Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Hotze Faber - Garagehouder Hotze Faber

11-8-2007

Deze zomer in ‘Dorpsgenoten’ een serie portretten van personen die niet in Biddinghuizen wonen, maar er zo vaak zijn, dat ze bijna als dorpsgenoten beschouwd mogen worden. Deze week aflevering 5.

Door Rita van Westen


Hotze Faber. Geboren te Kommerzijl, nu woonachtig in Dronten.

Jong geleerd
Mijn eerste brommer kocht ik toen ik tien jaar was. Mijn vader was er niet gelukkig mee, maar ik kon mijn plezier niet op. We woonden in Swifterbant en wanneer het maar kon ging ik crossen op het braakliggende terrein wat nu de Greente is. De belangstelling voor techniek is er al mijn hele leven. Als klein jongetje ging ik logeren bij een oom in het Groningse Noordhorn, die een echte smidse had. Hij besloeg paarden, maar maakte ook tuinhekken en smeedde onderdelen voor tractoren. Prachtig. Toen is het allemaal begonnen.

Twee jaar later, op m’n twaalfde had ik al een motor. Dat begon toch ook de politie op te vallen, ook al reed ik er niet mee op de openbare weg. Het onvermijdelijke kon natuurlijk niet uitblijven. Ik werd opgepakt en moest voor de rechter in Harderwijk verschijnen. De motor was ik kwijt en ik moest een boete van tien gulden betalen. Dat viel me best mee, want de reiskosten naar de rechtbank werden vergoed en die bedroegen dertien gulden. Bovendien kreeg ik het bedrag uitgekeerd dat de motor had opgeleverd en dat was honderd gulden. Mijn motor was gekocht door Kloppenburg, destijds een rijwielzaak in Swifterbant en daar kocht ik bij thuiskomst mijn eigen motor meteen weer terug. Dat was mooi geregeld toch?.

Sinds 1989 heb ik mijn eigen garagebedrijf, Faber autoservice, op industrieterrein Noorderbaan te Biddinghuizen. Mijn werk is eigenlijk een soort uit de hand gelopen hobby. Wat ik voor een baas kan, kan ik ook voor mezelf, dacht ik destijds en dat vind ik nog steeds. Vooral moeilijke klussen doe ik graag. De uitdaging om dingen die een ander niet voor elkaar kan krijgen toch te maken, is groot. Soms word ik er ’s nachts zelfs wakker van. Dan weet ik opeens waaraan het ligt en dan móet ik mijn bed uit om het voor elkaar te maken. Techniek is voor mij het mooiste dat er is.

Zou je in Biddinghuizen willen wonen?
Twee jaar geleden, toen ons bedrijf verhuisde en ik het vorige pand met woonhuis verkocht, zijn we, tijdelijk, naar Dronten verhuisd. We wonen er echter nu nog, en ik moet zeggen; met veel plezier. Het liefst echter zou ik in Biddinghuizen een kavel kopen en daarop zelf een huis laten bouwen. Ik hoop dat die mogelijkheid er binnenkort komt, in het uitbreidingsgebied.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat