Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Willeke van Beek - Tien keer gelukkiger

23-11-2010


‘Als ik later kinderen krijg, dan stop ik met werken, want kinderen horen een moeder te hebben die er thuis altijd voor ze is’. Zo dacht Willeke van Beek er tot enige jaren geleden over. En zo ging het aanvankelijk ook, toen er kinderen kwamen. Tot haar man Teun vijf jaar geleden een groentezaak begon en ze ging meewerken in de zaak.

Teun kreeg van zijn voormalige werkgever Vermeulen het aanbod om een wijk waar groente en fruit verkocht werd over te nemen en als zelfstandige aan de slag te gaan. Een kans die hij met beide handen aannam. Aanvankelijk vond ik het griezelig. Teun is veel ondernemender dan ik en hij hoefde niet lang na te denken. Fruithandel van Beek, zo ging ons bedrijf heten. Vanuit ons bedrijfspand aan de Korenmaaier vertrekt bij elke dag met een bus vol gezondheid naar de klanten. Ook via internet kan besteld worden en dat is echt een succes. We verkopen in Flevoland en enkele omliggende plaatsen. Zeer populair is de Vitatas, een abonnement waarbij je op geregelde tijden een tas vol biologische groente en/of fruit ontvangt (kijk maar eens op www.groenteboerteun.nl).

Het samenstellen van fruitmanden, het ontvangen van leveranciers en alle verdere werkzaamheden in ons bedrijf, dat doe ik nu. Tussen de middag eet ik een boterham met de kinderen en als ze ‘s middags uit school komen, dan ben ik meestal ook weer thuis. Ik heb een ideale baan!

Tot een paar jaar geleden had ik heel ouderwetse opvattingen over het moederschap. Nooit geweten dat werken zo leuk kon zijn. Ik voel me nu wel tien keer gelukkiger dan een aantal jaren geleden en dat merken Teun de kinderen ook. Altijd maar thuis zitten is niet goed voor een mens. Je wereldje wordt zo klein en beperkt. Zoals ik er nu over denk is het voor kinderen, in elk geval voor de onze, helemaal niet goed een moeder te hebben die alleen maar thuis zit. Of je nu betaald werk doet of vrijwilligerswerk, het maakt niet zoveel uit. Maar ieder mens heeft het nodig om buiten de muren van het huis actief te zijn. De wereld is groter dan de straat waarin je woont en sociale contacten zijn zo belangrijk.

Onlangs werd ik door jongerenwerker Claudia van Stichting De Meerpaal gevraagd mee te werken aan een Click evenement in het Koetshuis. Eerst vroeg ik me af of ik het wel zou kunnen, maar nu ben ik blij dat ik meegedaan heb. Er kwamen maar liefst zeventig kinderen op af. Niet alleen die kinderen hebben een geweldige middag gehad, ik ook! Geweldig hoeveel plezier we hadden. En wat goed dat dit soort evenementen er voor kinderen uit Biddinghuizen is. Er zijn nogal wat kinderen die het thuis niet zo breed hebben. Dan is het fantastisch dat er in het Koetshuis zo af en toe iets leuks gedaan wordt.

Op de school waar onze twee jongste kinderen zitten, de Tamarisk, ben ik leesmoeder in groep vier. Leuk om te doen. Wat me altijd fascineert is het ogenschijnlijke gemak waarmee de leerkrachten een groep van dertig kinderen onder controle houden. Thuis kost het met drie kinderen soms wat moeite, maar zo’n meester of juf hoeft maar even wat te zeggen en de groep is rustig. Zo zie je maar weer dat het echt een vak is, dat ze uitoefenen. De kinderen vinden het prachtig dat hun moeder op school meehelpt. Je blijft betrokken bij elkaar, op die manier. Ik vind het belangrijk dat ik weet wat er op school gebeurt. Onze oudste dochter gaat al naar het voortgezet onderwijs. De kinderen worden ieder jaar een beetje zelfstandiger. En ik hoop in ons eigen bedrijf lekker aan de slag te blijven, als werkende moeder. Dat had ik een paar jaar geleden niet kunnen denken.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat